Το οχυρό της εποχής των Σταυροφόρων συμπεριλαμβάνεται από το 2006 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Οι στρατιωτικοί προχώρησαν σε έπαρση της συριακής σημαίας στις πολεμίστρες του.

Η ανακατάληψή του θεωρείται σημαντική νίκη, τόσο από στρατιωτικής, όσο και από συμβολικής πλευράς, για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ επί των συγκρουόμενων ομάδων των ανταρτών.

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε επίσης το μεγαλύτερο μέρος της μικρής πόλης αλ Χοσν, κάτω από το κάστρο, που τελούσε υπό πολιορκία από τις συριακές δυνάμεις επί εβδομάδες, ωσότου πολλοί αντάρτες αποχώρησαν την Πέμπτη το πρωί και οι δυνάμεις του στρατού μπήκαν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με κατοίκους της.

Η πολιορκία του Κρακ των Ιπποτών, του φρουρίου που είχε κτίσει το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, απηχεί τις τακτικές της ισλαμικής δυναστείας των Μαμελούκων τον 13ο αιώνα εναντίον των Σταυροφόρων που βρίσκονταν στο οχυρό.
 


Εκστρατεία ανάκτησης ελέγχου


Η κατάληψη της πόλης και του κάστρου εντάσσεται σε εκστρατεία για την ανάκτηση του ελέγχου σε πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με τον Λίβανο, καθώς και ενός αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί από τη Δαμασκό στις ακτές της χώρας και θεωρείται ευάλωτος σε επιθέσεις των αντικαθεστωτικών.

Το κάστρο θεωρείτο ένα από τα πιο καλά διατηρημένα του είδους του στον κόσμο, αλλά υπέστη πλήγματα από όλμους, καθώς οι αντάρτες κρύβονταν πίσω από τα χοντρά του τείχη – που είχαν φτιαχτεί για να αντέχουν στις μάχες που δίνονταν εκατοντάδες χρόνια πριν.

Δεκάδες τραυματισμένοι αντάρτες που εγκατέλειπαν την αλ Χοσν έπεσαν σε ενέδρα καθώς προσπαθούσαν να περάσουν ένα ποτάμι και να εισέλθουν στο έδαφος του Λιβάνου του πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πηγές στον Λίβανο, 41 τραυματισμένοι αντάρτες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στα βόρεια της χώρας. Άλλοι οκτώ είτε μεταφέρθηκαν ήδη νεκροί, είτε υπέκυψαν στα τραύματά τους αφού διέφυγαν από τη Συρία στο Ουάντι Χάλεντ.
Η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι οι στρατιώτες σκότωσαν 11 αντάρτες.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 15 ανταρτών, «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν στον Λίβανο.
 
 

Μεγάλες καταστροφές 


Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στη Συρία είχε συνέπεια να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές σε χώρους με μεγάλη αρχαιολογική αξία, όπως η μεσαιωνική σκεπαστή αγορά στο Χαλέπι και το τζαμί της Ουμαγιάντ. Επίσης έχουν λεηλατηθεί τάφοι στην αρχαία πόλη Παλμύρα και έχουν καταστραφεί πολλοί ρωμαϊκοί ναοί.