Ο νόμος που πέρασε από το κοινοβούλιο της Αργεντινής αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στη Γερουσία πριν το τέλος του έτους, και αν εγκριθεί θα επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν οικειοθελή έκτρωση μέχρι και τον 14ο μήνα της κύησης.
Η συνεδρίαση κράτησε περίπου 20 ώρες με χιλιάδες γυναίκες να παραμένουν στους δρόμους διεκδικώντας οι βουλευτές να μην κάνουν πίσω στη στήριξη τους στο νομοθέτημα-τομή για εκείνες και τα σώματα τους.
Cheers erupted in the streets of Buenos Aires, Argentina, after the country’s lower house voted to pass a bill legalizing abortion—a measure that will next go through the Senate. https://t.co/jn5t4MuYoX pic.twitter.com/QAvzHlCb3E
— ABC News (@ABC) December 12, 2020
Το νομοσχέδιο πέρασε με 131 ψήφους υπέρ και 117 ψήφισαν κατά. Έτσι ο πρόεδρος, που στηρίζει ένθερμα το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων βρίσκεται επίσης ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσής του.
Πάντως, το να παρθεί θετική απόφαση από τη Γερουσία δε φαίνεται να είναι εύκολο. . Το 2018 σχετικό νομοσχέδιο είχε λάβει το «όχι» από τη Γερουσία της Αργεντινής με έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της καθολικής εκκλησίας.
We send all our solidarity to our Argentinean sisters, who have been fighting for years to see their right to abortion recognized.
Today, the Chamber of Deputies approved the Abortion Law in Argentina, now it only needs to be approved by the Senate.#QueSeaLey #AbortoLegal2020 pic.twitter.com/y6lKt1jpje
— Kongra Star Women’s Movement Rojava (@starrcongress) December 11, 2020
Χιλιάδες καταδικασμένες έφηβες
Το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο της Αργεντινής για το δικαίωμα στην άμβλωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες να συνεχίζουν ανεπιθύμητες κυήσεις. Ενδεικτικά, μόνο στην Αργεντινή σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του «Access to Safe Abortion Network» της Αργεντινής περισσότερα από 7.000 κορίτσια ηλικίας 10 έως 14 ετών κατά την περίοδο 2016-2018 έφεραν στον κόσμο παιδιά, με την πλειονότητα των οποίων να είναι αποτέλεσμα βιασμού. Μόνο κατά το έτος 2016, 40.000 γυναίκες χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας επιπλοκών, που προέκυψαν από παράνομες αμβλώσεις, σύμφωνα με σχετική έκθεση, ενώ από το συνολικό αριθμό των εισαγωγών, 6.400 αντιστοιχούσαν σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών.
Η άμβλωση παραμένει παράνομη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπου η ισχυρή επιρροή της καθολικής εκκλησίας έχει καταστήσει την επιλογή τις διακοπής της κύησης απαγορευτική για τα περισσότερα έθνη. Σημειώνεται πως η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις βιασμού ή προκειμένου να σωθεί η ζωή της εγκυμονούσας σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Χιλή. Οι αμβλώσεις, ωστόσο, είναι νόμιμες μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, όπου η καθολική εκκλησία έχει λιγότερη επιρροή.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει το κίνημα υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια ως «ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα» για το δικαίωμα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.