Ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συμπεριέλαβε στον  προτεινόμενο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022 την τροπολογία Hyde που απαγορεύει εδώ και δεκαετίες την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σχεδόν όλων των αμβλώσεων.

Η τροπολογία Hyde ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 1976 και περιλαμβάνεται συστηματικά στον προϋπολογισμό των δαπανών κάθε οικονομικού έτους. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία περιορίζεται σημαντικά η κάλυψη των αμβλώσεων για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα που είναι ασφαλισμένα μέσω του ομοσπονδιακού προγράμματος Medicare,  καθώς και για τις ομοσπονδιακές υπαλλήλους, τις γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό και κατοίκους της Ουάσινγκτον.

Ομάδες γυναικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που έχουν επισημάνει ότι η τροπολογία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος, χαιρέτισαν την αφαίρεσή της από την πρόταση του Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό.

«Είναι συναρπαστικό το ιστορικό βήμα της κυβέρνησης! Για πολύ καιρό, η τροπολογία Hyde έθετε την κυβέρνηση στη θέση του ελεγκτή των προσωπικών αποφάσεων περί υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Η περιοχή που μένεις, το εισόδημά σου ή η ασφαλιστική σου κάλυψη δε θα έπρεπε να καθορίζουν την πρόσβαση στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της άμβλωσης» ανέφερε στο Twitter η οργάνωση Planned Parenthood.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως επισημαίνει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπήρξε μακροχρόνιος υποστηρικτής της τροπολογίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας, και διαφοροποίησε τη θέση του κατα τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2019 , υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στην άμβλωση περιστέλλεται σε πολλες πολιτείες, με τις φτωχότερες γυναίκες να αντιμετωπίζουν συστηματικά σοβαρούς περιορισμούς.

Αν και η άμβλωση είναι θεωρητικά νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περιορισμοί διαφέρουν δραματικά από τη μία πολιτεία στην άλλη. Η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πολιτείες χρησιμοποιούν δημόσια χρήματα για την κάλυψη των αμβλώσεων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, ενώ πολλές άλλες πολιτείες απαγορεύουν αυτήν την πρακτική.

Παρά την ιστορική πρόταση του Μπάιντεν, το ενδεχόμενο η τροπολογία να συμπεριληφθεί εν τέλει στον τελικό προϋπολογισμό παραμένει, καθώς εκκρεμεί ακόμη η έγκρισή του από το Κονγκρέσο.