Οι Ιταλοί θα εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους σε περίπου 1.000 κωμοπόλεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Γένοβας, του Παλέρμο, της Βερόνας, της Πάρμας και μιας σειράς πρωτευουσών επαρχιών, σε μια ψηφοφορία που θα δοκιμάσει τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Παράλληλα, πάνω από 50 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα να απαντήσουν στα ερωτήματα πέντε δημοψηφισμάτων.

Τα ερωτήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα δημοψηφίσματα είναι αν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους πολίτες με οριστική καταδίκη για σοβαρά αδικήματα (από μαφιόζικη δράση μέχρι τρομοκρατία), αν πρέπει να περιοριστεί η χρήση της προφυλάκισης και να απαγορευθεί στους δικαστές να μπορούν να αλλάζουν αρμοδιότητες και να μεταπηδούν στον ρόλο του εισαγγελέα. Επίσης αν πρέπει να αξιολογούνται οι δικαστικοί, όχι μόνον από συναδέλφους τους, αλλά και από καθηγητές και δικηγόρους, καθώς και να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο (το όργανο που διοικεί τον κλάδο, με μεγάλη αυτονομία) χωρίς να απαιτούνται τουλάχιστον 25 υπογραφές συναδέλφων τους.

Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν ενώ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) προηγείται πλέον του δεξιού συνασπισμού στις δημοσκοπήσεις. Πριν από πέντε μόλις χρόνια, το κόμμα με νεοφασιστική καταγωγή μόλις και ξεπέρασε το 4% των ψήφων. Τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οι ξεσηκωτικές ομιλίες της ηγέτη του, Τζόρτζια Μελόνι, γεμίζουν πλατείες. Η Μελόνι επιδιώκει να επιβεβαιώσει τη θέση της ως ηγέτη μιας ακροδεξιάς συμμαχίας, που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κάτι τέτοιο θα την έκανε ισχυρή υποψήφια για να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και θα κλείσουν στις 11 το βράδυ.