Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στον ιταλικό Τύπο οι έκτακτες δαπάνες της δημόσιας διοίκησης πρόκειται να περισταλούν κατά έως και 10%.
 
Παράλληλα, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει περικοπές στην χρηματοδότηση του τομέα της δημόσιας υγείας κατά 2,65 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.


Στελέχη του ιταλικού υπουργείου Υγείας εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τυχόν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του, εν όψει της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης υπό τον Ενρίκο Λέτα.

 
«Αν εγκριθούν νέες οριζόντιες περικοπές κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου
 
Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της, η κυβέρνηση Λέτα μελετά περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίες μπορεί να κυμανθούν από 2 ως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Όσον αφορά την άμεση φορολόγηση των πολιτών, δρομολογείται ένας νέος ενιαίος φόρος ο οποίος θα ονομασθεί Trise και πρόκειται να συμπεριλάβει τον φόρο ακίνητης περιουσίας, όσο και το φόρο για την αποκομιδή των απορριμμάτων.


Η φορολογική κλίμακα για έσοδα από αξιόγραφα ή άλλες χρηματοπιστωτικές πηγές πρόκειται να αυξηθεί από το 20% στο 22%, ενώ ως αντιστάθμισμα, αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» σε νέες εκπτώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του ιταλικού δημοσίου, προβλέπει, τέλος την επιβολή μιας έκτακτης «τριετούς εισφοράς αλληλεγγύης» 5% στις συντάξεις που ξεπερνούν ετησίως το ποσό των 100.000 ευρώ μικτά.
 
Στόχος του προϋπολογισμού αυτού είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,5% μεταξύ άλλων, κάτι που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν, εν μέρει διότι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από το 1% που προβλέπει η Ρώμη.
Παράλληλα εκτός από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν και οι πρόεδροι των ιταλικών περιφερειών, που συνδιαχειρίζονται τα δημόσια κονδύλια για την Υγεία.

«Η κεντροαριστερά πρέπει να αποτρέψει μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίσει ρόλο, θα καλέσει όλους τους Ιταλούς να κινητοποιηθούν κατά της εξόφθαλμης αυτής αδικίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Λάτσιο, της ευρύτερης περιφέρειας της Ρώμης, Nικόλα Τζινγκρέτι.
 
«Κάποιοι θέλουν να παίξουν με το μέλλον μας. Είναι αδιανόητο να γίνεται ακόμη και απλή αναφορά στην δυνατότητα νέων περικοπών» προσθέτει ο Νίκι Βέντολα, περιφερειάρχης της νότιας περιοχής της Απουλίας και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.
 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασίνα περιορίσθηκε μόνον στο να απαντήσει ότι «στην φάση αυτή, δεν είναι σε θέση να διαψεύσει ότι μπορεί να γίνουν νέες περικοπές, και στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας».