Οι δυο πενταμελείς επιτροπές «σοφών» παρουσίασαν σήμερα στον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τα κύρια σημεία των συμπερασμάτων τους για την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Εκτός από το θέμα του εκλογικού νόμου, οι δέκα «σοφοί» ασχολήθηκαν και με την χρηματοδότηση της πολιτικής και την μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, προτάθηκε η μείωση του αριθμού των γερουσιαστών σε 120 (σήμερα είναι 315) και των βουλευτών σε 480 (από 630). Οι εμπειρογνώμονες που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος τάσσονται, επίσης, υπέρ της μετατροπής της Γερουσίας σε σώμα που να εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων -υπό τις πρέπουσες μορφές και με τους απαιτούμενους ελέγχους των διαφόρων δαπανών- αποτελεί μη απαλείψιμο στοιχείο για μια ορθή δημοκρατική άμιλλα και για να αποφευχθεί ο αθέμιτος επηρεασμός της πολιτικής δράσης από τον πλούτο των ιδιωτών», τονίζουν οι ιταλοί «σοφοί», στα συμπεράσματά τους.
Στην δημόσια διοίκηση προτείνουν τον περιορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, ενώ συστήνουν πλήρη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, «με σεβασμό, στο εξής, στο όριο τριάντα ημερών για την εξόφληση των τιμολογίων που προβλέπεται από την αρχή του 2013».