Η εισαγγελία της Νάπολης ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για χρηματισμό του γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο το 2008, με σκοπό να τον πείσει να εγκαταλείψει την κεντροαριστερά και να στηρίξει το συντηρητικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (Pdl)
Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Μπερλουσκόνι είναι άμεσα υπόλογος για διαφθορά και ο αρμόδιος δικαστής καλείται να αποφανθεί εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να παραπεμφθεί σε δίκη.
Το χρηματισμό του παραδέχθηκε τους περασμένους μήνες ο ίδιος ο Ντε Γκρεγκόριο, επισημαίνοντας ότι «θέλησε να πει την αλήθεια για να νιώσει επιτέλους καλά με την συνείδησή του».
Η «μεταπήδηση» του Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο από την Ιταλία των Αξιών (Idv) στους κόλπους της μπερλουσκονικής δεξιάς είχε συντελέσει καθοριστικά στο να πέσει η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι το 2006.
Το κεντροαριστερό κυβερνητικό σχήμα στην Γερουσία στηριζόταν σε οριακή πλειοψηφία, σε τέτοιο βαθμό που ήταν κρίσιμες οι ψήφοι ακόμη και των ισόβιων γερουσιαστών.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο περί μιας ακόμη μηχανορραφίας σε βάρος του.