«Είναι αναγκαίο, οπωσδήποτε, να μειωθεί το σύνολο των δημοσίων δαπανών, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τα κριτήρια που πρόκειται να υιοθετηθούν. Αν τα μέτρα πλήξουν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια επαλήθευση της όλης κυβερνητικής πορείας», είπε, από πλευράς της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας στην βουλή.
 
Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που θεωρείται από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της κυβέρνησης, είπε ότι «οι περικοπές που πλήττουν το κοινωνικό κράτος, είναι οπωσδήποτε απαράδεκτες».
 
«Οι μειώσεις και η αναθεώρηση των δαπανών του δημοσίου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας των ανωτέρων υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου οικονομικών της Ρώμης», σημείωσε ο Μπερσάνι.
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, προτίθεται να μειώσει κατά εκατό χιλιάδες μονάδες, τους δημοσίους υπαλλήλους, μέχρι το τέλος του 2014.
 
Στις προθέσεις αυτές όμως δεν φέρονται να συμπεριλαμβάνονται απολύσεις, αλλά μόνον συνταξιοδοτήσεις με μια διετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 80% του μισθού χωρίς να εργάζονται, και «πάγωμα» των νέων προσλήψεων.
 
Στο μεταξύ, τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, διαμηνύουν ότι είναι έτοιμα να προσφύγουν και σε γενική πανιταλική απεργία προκειμένου να αποτρέψουν «γενικευμένες και μη στοχευμένες περικοπές». 
 
«Αν οι περικοπές γίνουν χωρίς λογική, θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας», δηλώνει ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι.