«Η Λαμπεντούζα είναι η πύλη προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης», είπε ο Σαλβίνι στους δημοσιογράφους μετά από επίσκεψή του στο νησί την Πέμπτη.

Ο Σαλβίνι δεσμεύεται να επιστρέψει στις σκληρές πολιτικές του για τη μετανάστευση, εάν ο δεξιός συνασπισμός κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Κατά τη σύντομη αλλά δραματική θητεία του Σαλβίνι ως υπουργού Εσωτερικών το 2018-19, οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία μειώθηκαν απότομα καθώς ακολούθησε πολιτικές αποτροπής.

Ενώ η Λέγκα του ηγήθηκε του δεξιού συνασπισμού στις εκλογές της Ιταλίας το 2018, έπεσε σε δημοτικότητα μετά την ένταξη στην κυβέρνηση συναίνεσης του Ντράγκι.

Η όξυνση του ακροδεξιού, αντιπροσφυγικού λόγου από τον Σαλβίνι οφείλεται και στην άνοδο του ανταγωνιστικού της Λέγκας ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Μελόνι βρίσκεται στο 23% της πρόθεσης ψήφου, έχοντας βάσιμες ελπίδες βγει πρώτο. Η Μελόνι ελπίζει να εκλεγεί πρωθυπουργός και επιμένει ότι κύρια σημεία αναφοράς της είναι: «Πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια».

Την ίδια στιγμή η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο, με σχεδόν 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).