Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περασμένη νύχτα, το πλοίο Humanity 1 εισήλθε στο λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία. Δόθηκε τελικά άδεια αποβίβασης σε 144 μετανάστες και πρόσφυγες, σε σύνολο 179.

Τελικά αποφασίσθηκε ότι 35 άνδρες δεν δικαιούνταν να κατέβουν από το πλοίο.

Εκπρόσωπος του πληρώματος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, «αν φύγει από το λιμάνι το Humanity χωρίς να έχουν κατέβει όλοι οι επιβάτες, θα πρόκειται για παράνομη πράξη, διότι είναι όλοι τους πρόσφυγες».

Ο Aboubakar Soumahoro, βουλευτής με καταγωγή από την Ακτή του Ελεφαντοστού, συνάντησε το Humanity 1 στο λιμάνι της Κατάνης και αποδοκίμασε το κλείσιμο των λιμανιών από την κυβέρνηση στα πλοία των ΜΚΟ ως «ντροπή», όπως μεταδίδει το AP.

«Αυτή τη στιγμή, στο λιμάνι της Κατάνης βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιλεκτική αποβίβαση», ανέφερε ο Soumahoro στο Twitter. «Τα ταλαιπωρημένα σώματα ναυαγών που έχουν ήδη εξαντληθεί από το κρύο, την κούραση, τα τραύματα και τα βασανιστήρια θεωρούνται αντικείμενα από την κυβέρνηση της Τζώρτζια Μελόνι».

Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας επιμένει ότι οι χώρες των οποίων τη σημαία φέρουν τα διασωστικά πλοία είναι αυτές που πρέπει να υποδεχθούν τους μετανάστες.