Το δικό τους «Πάσχα» γιόρτασαν- έστω και 15 μέρες αργότερα- τα “γνωστά και μη εξαιρετέα” διαπλεκόμενα συμφέροντα με το που έκλεισε η Βουλή, την Παρασκευή 9 Μαϊου. Με το δίκιο τους, αφού εκτός από το «μεγάλο δώρο» της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, “έλαβαν το φώς” από προκλητικά ευνοϊκές ρυθμίσεις …κατά κλάδο. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε «βομβαρδισμός» από φωτογραφικά άρθρα και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που ψηφίστηκαν βιαστικά μέσα στον γενικό χαμό.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη (κοινοβουλευτική) «επίδοση» μέσα σε 5 ημέρες να «καλυφθούν τα ίχνη» της εκχώρησης της ΑΤΕ στην Πειραιώς, να καταργηθεί η συλλογική σύμβαση των ναυτεργατών, να χαριστούν τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, να δοθεί το δικαίωμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για ισότιμα πτυχία με τα ΑΕΙ και να χαρακτηριστούν εκκλησιαστικοί «βοσκότοποι» 750.000 στρέμματα δάσους! Σε αυτά προσθέστε και τον εξοβελισμό των ανεξάρτητων παραγωγών από τις λαϊκές αγορές καθώς και σειρά ρυθμίσεων για τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών.
Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι στα τρία τελευταία νομοσχέδια που συζήτησε και ψήφισε η Βουλή κατατέθηκαν συνολικά 34 τροπολογίες εκ των οποίων 6 αποσύρθηκαν, οπότε ψηφίστηκαν 29. Μαζί με το νομοσχέδιο για την εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων «πέρασαν» 8 τροπολογίες, με το νομοσχέδιο τις λαϊκές 5 τροπολογίες και με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων 16 τροπολογίες!
Κάθε μία ρύθμιση ξεχωριστά είδε – όσο ήταν δυνατόν- το φώς της δημοσιότητας και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από κοινωνικούς φορείς. Όμως η συνολική εικόνα του νομοθετικού έργο της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα, έχει την δική της ιδιαίτερη αξία: Δείχνει γλαφυρά τόσο την άμεση και ανακλαστική σχέση της με τα οικονομικά συμφέροντα όσο και τον πανικό της να «κλείσει» κάθε εκκρεμότητα πριν … ταξιδέψει «προς το άγνωστο» των ευρωεκλογών!
Το χάος της εβδομάδας που πέρασε περιγράφεται στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης:
Ευγενία Ουζουνίδου (ΣΥΡΙΖΑ): «Για άλλη μία φορά, στο παρά πέντε η Κυβέρνηση φέρνει τροπολογίες μέσα στη νύχτα. Πάλι έχουμε τα ίδια. Πρόκειται περί έλλειψης σεβασμού του θεσμού του Κοινοβουλίου; Περί ανικανότητας ή περί πλήρους συμμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας;» (Ρητορικό προφανώς το ερώτημα).
Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ): « Μας προκαλεί πραγματική εντύπωση ο πανικός στον οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται η συγκυβέρνηση. Είναι πανικός ο οποίος δημιουργεί έναν νομοθετικό πυρετό άνευ προηγουμένου. Καταθέτετε νομοσχέδια πολλές φορές μειώνοντας τις ημέρες διαβούλευσης. Σε ένα, λοιπόν, νομοσχέδιο τριάντα τεσσάρων άρθρων καταθέτετε δεκατρείς τροπολογίες!»
Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ): «Ξεπερνά κάθε όριο η προκλητικότητα της Κυβέρνησης με τις τροπολογίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άσχετες με το θέμα».
Θ.Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ) : «Οι συσσωρευμένες τροπολογίες ακυρώνουν και τη συζήτηση για το νομοσχέδιο και αχρηστεύουν τις τροπολογίες ως εργαλείο, καθώς γίνονται απλώς ένα μέσο επιβολής».
Όσο για τις απαντήσεις της κυβέρνησης, συνοψίζονται στο … «βιαζόμαστε» :
Κ.Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης) «Κατατίθενται οι τροπολογίες που έχουν πιο επείγοντα χαρακτήρα και που διάφοροι λόγοι επιτάσσουν τη συζήτησή τους σε αυτή τη φάση, προτού κλείσει η Βουλή ενόψει των εκλογών. Πάντως, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε στον απολύτως αναγκαίο αριθμό τις τροπολογίες που κατατίθενται εκ μέρους της Κυβέρνησης»
Αδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας): «Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα καταθέτει τροπολογίες άσχετες στο νομοσχέδιο αυτό, πλην των μέτρων που είναι εξαιρετικά επείγοντα λόγω του προγράμματος» (σ.σ εννοεί την συμφωνία με τους δανειστές).