Ήττα για τον Μακρόν χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλ Νταρμανέν, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Περιφερειακών Εκλογών της Γαλλίας, την Κυριακή 20 Ιουνίου, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του France 2, ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Δημοκρατία σημαίνει ότι μερικές φορές χάνεις στις εκλογές. Η προεδρική πλειοψηφία αντιμετώπισε ένα μεγάλο εμπόδιο (…) ας μην εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές».

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών όμως ήταν η αποχή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν το ποσοστό αποχής φτάνει το 70% και αυξάνεται στο 80% μεταξύ των νέων», τόνισε ο υπουργός για το ιστορικό ρεκόρ που άγγιξε το 68.5% στο σύνολο.

Και παρόλο που η αποχή παραδοσιακά ευνοεί την ακροδεξιά, το κόμμα της Λε Πεν δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς υποχώρησε παντού, ενώ διατήρησαν τις δυνάμεις τους Αριστερά και Πράσινοι. Σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPSOS, το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε το 27,2%, μπροστά από την άκρα δεξιά με 19,3%. Ακολούθησαν οι Πράσινοι, το σοσιαλιστικό κόμμα και τέλος το La Republique en Marche του Μακρόν με 11,2%.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου

Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικά για το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2022, λόγω της μεγάλης αποχής. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως θα υπάρξει «ντέρμπι» μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν, όπως το 2017, αλλά με μικρότερο χάσμα.

Τα δεδομένα του πρώτου γύρου των Περιφερειακών εκλογών όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν πως εάν η ακροδεξιά εξασφάλιζε την περιφερειακή βάση ισχύος της, θα έστελνε μηνύματα «τρόμου» σε όλο το πολιτικό τοπίο, ο κεντρώος Μακρόν απέτυχε να εδραιωθεί τοπικά, καθώς δε θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία σε καμία περιφέρεια και το συντηρητικό κόμμα Les Republicains, ο «νικητής», θα έχει την πρόκληση του να διατηρήσει τις 7 περιφέρειες στις οποίες μέχρι στιγμής υπερέχει και να δείξει ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως προπύργιο κατά της ακροδεξιάς.