Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να περιορίσει την τιμή του ρωσικού  πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων προς τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, το Κρεμλίνο μπορεί να αντέξει οικονομικά, ακόμη κι αν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, τονίζουν οι  αναλυτές της JPMorgan, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Οι συνέπειες για τη Δύση από την άλλη θα είναι οξείες. Μια περικοπή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθούσε τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο της μείωσης κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσε να σημαίνει πανάκριβο αργό με τιμή στα 380 δολάρια, τονίζουν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να απαντήσει, μειώνοντας τις εξαγωγές», σημειώνουν  οι αναλυτές της JP Morgan και προειδοποιούν:  «Είναι πιθανό η ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει περικόπτοντας την παραγωγή για να καταφέρει πλήγμα στη Δύση. Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».