Με χλευαστικό ύφος, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στο αίτημα του Τσίπρα για την προκήρυξη των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι και σε περίπτωση εκλογών ο κερδισμένος θα είναι και πάλι το κόμμα της ΝΔ.

Σχετικά με την πολυσυζητημένη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, δήλωσε ότι το ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία είχε ήδη εντοπιστεί από το Φεβρουάριο του 2020 και ότι η πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας είναι ενα ευρωπαϊκό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, έριξε το μπαλάκι στους προκατόχους του και στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ τη θητεία της παρέλαβε ένα κατεστραμμένο ΕΣΥ. Αναζητώντας εναν αποδιοπομπαίο τράγο για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας υποστήριξε ότι το πρόβλημα για την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ είναι η ανεπάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος και ειδικότερα η άρνηση πολλών πολιτών να εμβολιαστούν, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επικαλούμενος μια μελέτη που εκπονήθηκε από την καθηγήτρια πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, σύμφωνα με την οποία “το πρόβλημα της αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι διαχρονικό”, υποστήριξε ότι το εθνικό σύστημα υγείας πράγματι είναι δύο ταχυτήτων, κάτι το οποίο το γνώριζε ανεξαρτήτως της περιβόητης μελέτης. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι “ουδέποτε πήραμε την μελέτη στα χέρια μας…..Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχυσΩ το σύστημα υγείας και να αυξήσΩ τον αριθμό των ΜΕΘ”. Αναρωτιέται κανείς ποιες είναι οι προσλήψεις υγειονομικών που υποστηρίζει ότι έκανε και πώς μπορεί να ενισχύεται το ΕΣΥ με τις 6.000 αναστολές υγειονομικών.

Αντλώντας παραδείγματα από άλλες χώρες με προχωρημένα συστήματα υγείας, το επιχείρημά του εξαντλήθηκε στο ότι κανένα σύστημα υγείας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία χωρίς απώλειες και χωρίς πολιτικές διαλογής ασθενών.

Για το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που είναι ένα διεθνές πρόβλημα, οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών που ανέφερε αποτελούν προσωρινές λύσεις για μια πρόσκαιρη ανακούφιση των νοικοκυριών και των καταναλωτών. Η άνευ-ιστορικού-προηγουμένου ενεργειακή κρίση απαιτεί μεσο-μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και χειρισμούς που η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί ή αδιαφορεί να αναλάβει. Αντ’αυτού, περιορίζεται σε πρόσθετα ημίμετρα ανακούφισης από τα τιμολόγια ενέργειας και φυσικού αερίου με περίοδο ισχύος μόνο για ένα μήνα, τον μήνα Δεκέμβριο.