Ο πρωθυπουργός έκανε μια γενικόλογη και έμμεση αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα των F16, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν υπόψιν τους «τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Πιο αυστηρός ήταν ο τόνος του όταν αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχείς υπερπτήσεις πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν τώρα». «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι άλλη μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» είπε ακόμα.

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα» είπε συγκεκριμένα.

Επίσης, καθώς έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε τον συσχετισμό με το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» και τόνισε ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου» και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα»

Ειδικά για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε τι σημαίνει εισβολή, γνωρίζουμε τι σημαίνει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου, γνωρίζουμε για τον ηρωισμό των αδυνάτων.

Χωρίς συμμάχους, παρά τον ηρωισμό τους, οι Ελληνες δεν θα είχαν κερδίσει είπε στη συνέχεια και τόνισε: «εμείς αταλάντευτα είμαστε υπέρ της Ουκρανίας εναντίον της επιθετικότητας του Πούτιν».

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε και όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών πρόσθεσε και υπογράμμισε: Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός.

Αναφερόμενος, δε, στην πρόσφατη κύρωση της αμυντικής συμφωνίας τόνισε ότι αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας των δύο χωρών. Σημείωσε ακόμα ότι η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη βόρεια Ελλάδα και πως το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τους γείτονές μας.

Μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ειδική αναφορά έκανε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα μας. «Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα», είπε.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας και είπε: «Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας»

Και καθώς δέχθηκε αρκετές φορές το θερμό χειροκρότημα των μελών του Κογκρέσου ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κρατήθηκε και σχολίασε: «Θα πρέπει να πω στους συναδέλφους μου ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο»…