Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση των δομών υγείας στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης με τους γιατρούς να τονίζουν πως μια ελαφριά πτωτική τάση, δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλές δείγμα για την πορεία των δομών υγείας ακόμα ιδιαίτερα ενόψει πιθανής άρσης των μέτρων, ενώ οι διακομιδές ασθενών συνεχίζονται από πόλη σε πόλη.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει δραματική, την ίδια στιγμή που «η κρυφή διασπορά του κορονοϊού στην κοινωνία είναι μεγάλη».
Παρά τη σχετική οριζοντοποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα «ακόμα και το βράδυ, γίνεται μεγάλος αγώνας να βρεθεί μία κλίνη εντατικής» με τον κ. Καπραβέλο να υπογραμμίζει πως «δεν λέει να κοπάσει αυτό το κύμα».
Γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν δια ζώσης τη δύσκολη κατάσταση, είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην άρση των μέτρων, όπως τόνισε αφού «μέσα από τους νεκρούς της Βόρειας Ελλάδας δε βλέπουμε αυτή τη στιγμή μία άσπρη, ξεκάθαρη μέρα».
«Φοβόμαστε μήπως τα περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκέμβρη δεν είναι πάλι τα κατάλληλα και αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» υπογράμμισε κάνοντας έκκληση προς την πολιτεία για την ασφάλεια του συστήματος υγείας: «Δε θα αντέξουμε άλλο. Αυτό που ζήσαμε ήταν μία τραγωδία και δε θέλουμε να την ξαναζήσουμε».
Όσον αφορά στη διαχείριση των ασθενών που χρειάζονται εντατική νοσηλεία ανέφερε πως εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, αναγκάζονται να κάνουν διακίνηση ασθενών από πόλη σε πόλη πράγμα που, όπως είπε, σημαίνει πως «κάποιος κερδίζει τη ζωή του και κάποιος την χάνει».
Διακομιδή ασθενών της Θεσσαλίας σε περιοχές από την Αττική και κάτω
Παρόμοια παραμένει η κατάσταση και στις δομές υγείας της Λάρισας, όπως σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με τις ΜΕΘ να «ασφυκτιούν».
Όπως περιέγραψε ο κ. Γιαννακόπουλος, «εάν κάποιο κρεβάτι αδειάσει είτε λόγω αποσωλήνωσης κάποιου ασθενούς είτε εξαιτίας θανάτου, γεμίζει πάρα πολύ γρήγορα» με τα νοσοκομεία της 5ης υγειονομικής περιφέρειας δηλαδή, της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Χαλκίδας «να είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με αποτέλεσμα να διακομίζονται οι ασθενείς από την Αττική και κάτω».
Όσον αφορά στην άρση των μέτρων, υποστήριξε κι ο ίδιος από την πλευρά του πως «μία βεβιασμένη κίνηση μπορεί να υποτροπιάσει το δεύτερο κύμα με κίνδυνο ένα 3ο κύμα, κατά το οποίο το σύστημα υγείας δε θα αντέξει. Θα καταρρεύσει».