Για κρίση πείνας στην Ελλάδα για πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί ή έχουν δει τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται από τη διακοπή χρηματικής ενίσχυσης στους αιτούντες άσυλο και την άρνηση παροχής επισιτιστικής υποστήριξης, προειδοποιούν 27 ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ειδικότερα, το 60% των διαμενόντων σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Όπως σημειώνουν, μετά την εφαρμογή, τον Οκτώβριο του 2021, νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, η κυβέρνηση σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες σε όσους έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου.  Στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις τονίζουν πως 1 στους 4 φιλοξενούμενους είναι γυναίκες και 2 στους 5 είναι παιδιά. «Οι γυναίκες στον καταυλισμό του Ελαιώνα μας λένε συνέχεια ότι τα παιδιά τους κλαίνε τη νύχτα από την πείνα. Οι μητέρες τώρα δεν έχουν χρήματα για βρεφικό γάλα, γι’ αυτό αντ’ αυτού πολτοποιούν μπισκότα στο νερό», είπε η Emily Wilson από το Project Elea. «Αν δεν φάω εγώ, εντάξει, αλλά δεν μπορώ να αφήσω τα μωρά μου πεινασμένα» δηλώνει πατέρας τριών παιδιών από το Αφγανιστάν, με χρόνια πάθηση.

Επίσης, περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο έμειναν για δύο μήνες χωρίς τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας μέσω κέτερινγκ και τραπεζικών καρτών, που τους επέτρεπαν να αγοράσουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα βασικά είδη, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει νηστικούς όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου.

Oρισμένοι αιτούντες άσυλο, που ζουν εκτός των καταυλισμών, δικαιούχοι του προγράμματος ESTIA, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς έχουν επίσης επηρεαστεί από τη διακοπή της της χρηματικής βοήθειας, δεν παίρνουν ούτε έτοιμα τρόφιμα.  «Η κυβέρνηση της Ελλάδας, τόσο με τις πράξεις όσο και με την αδράνειά της, δημιουργεί κρίση πείνας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Είναι παράνομο, περιττό και εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στην Ε.Ε.» καταγγέλλει η Ανίτα Μπέι, επικεφαλής της Save the Children Europe.