Ειδικοί εκφράζουν σοβαρές για ανησυχίες για έξαρση της πανδημίας, την ώρα που το υποστελεχωμένο και αποδιαρθρωμένο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του για να εξυπηρετήσει τις βεβαρημένες ανάγκες. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριαρχία της «Όμικρον 2» δεν φαίνεται ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο με της Όμικρον και τα 50.000-60.000 κρούσματα, αλλά να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα με υψηλά νούμερα που δεν αποκλείεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες τις 30.000-35.000, εφόσον δεν προσέξουμε. Ωστόσο, εκτίμησε πως δεν αυξηθεί παράλληλα και ο αριθμών των νεκρών.

«Η πανδημία είναι εδώ. Ζούμε στον αστερισμό της “Όμικρον 2″» είπε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική.

Εξήγησε πως είναι το 70% των νέων κρουσμάτων και των νέων νοσηλειών οφείλεται στη νέα μετάλλαξη και προειδοποίησε ότι διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων, όπως οι οίκοι ευγηρίας, μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να φέρουν τον ιό.

Για την πιθανότητα εκδήλωσης νέας παραλλαγής λόγω του πολέμου έκανε λόγο ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, λέγοντας πως «με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει».

«Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι και πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη» υποστήριξε ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Επίσης, επεσήμανε πως υπάρχει «αύξηση στο επίπεδο του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική, το οποίο συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας σελφ τεστ, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται».

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη με την χαλάρωση των μέτρων, την μη τήρηση των αποστάσεων και την κατάργηση της μάσκας, βλέπουμε έξαρση των μολύνσεων.