Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθιώς καθημερινά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, με αποτέλεσμα να έχουν «μπουκώσει» οι ολιγάριθμες ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους πολίτες της να σταματήσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Επισήμανε πως οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει να υποστηριχτούν, ζητώντας τη βοήθεια γιατρών από κάθε μέρος της Ελλάδας, καθώς η με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν απέχουμε πολύ από το να ζήσουμε τις δραμτικές στιγμές που έζησε η Ιταλία στο πρώτο κύμα πανδημίας με χιλιάδες θύματα.

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Η Θεσσαλονίκη σε οριακή κατάσταση με ανοχύρωτο το Σύστημα Υγείας – Σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%. Στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη  ο συγκεκριμένος δείκτης έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,  δήλωσε ότι παρά τον πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ μακριά από οποιοδήποτε σενάριο ανοσίας της αγέλης, αφού για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να υπάρχουν στην πόλη από 500.000 έως 570.000 ενεργά κρούσματα.

Αναζητούν ιδιώτες γιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τόνισε σε ανακοίνωση του στις 10 Νοεμβρίου πως

«η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας covid που καλπάζει, χρήζει επιτακτική συμβολής όλων μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν».

Όπως προσθέτει στη συνέχεια, η «απασχόληση των ιδιωτών γιατρών θα γίνει με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Αμοιβή 2.000 ευρώ το μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη
  • Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή
  • Σύμβαση 6+6 μήνες
  • Δικαίωμα άρνησης τηλεσυμβουλέυτικής και επισκέψεων κατ’οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ

Μάλιστα, με έντονα γράμματα σημειώνεται ότι «δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου».