Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού» και προσθέτει ότι μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας «το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό παρότι ο ΕΟΔΥ τηρούσε περισσότερα μέτρα ασφαλείας για το υγειονομικό προσωπικό».
Υπογραμμίζει δε πως εάν ισχύσουν τα μέτρα αυτά, «θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό», ενώ καλεί να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος «σε όλους τους υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν», ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε ασθενείς, αλλά και να παραμείνει μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
«Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που προκύπτει από την ιχνηλατήσει ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορωνοϊού (ασθενείς ή προσωπικό) να μην τίθονται σε κατ’ οικον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.
Στην αρχή ο ΕΟΔΥ συνιστούσε 14 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό (Αμαλιάδα, Πύργος, Ρίο κ.α.). Μετά άλλαξε η απόφαση και ο κατ’ οίκον περιορισμός μειώθηκε στις 7 ημέρες (Ιπποκράτειο, Κοζάνη, Γεννηματάς ,Ερυθρός κλπ).
Χθες στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ακούσαμε ότι οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία ήδη εφαρμόζουν αυτό το μέτρο (Αλεξάνδρας, κλπ).
Σε άλλα Νοσοκομεία όταν διαπιστώνεται κρούσμα από συνάδελφο ή νοσηλευόμενο ασθενή διακόπτεται η εφημερία, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για απολύμανση (Λαϊκό, Πανεπιστημιακό Ιωάννινων,) και σε άλλα γίνεται η υποτυπώδη απολύμανση εν λειτουργία (Αλεξάνδρας).
Η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού.
Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι ο ΕΟΔΥ τηρούσε περισσότερα μέτρα ασφαλείας για το υγειονομικό προσωπικό.
Εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό. Δεδομένο ότι έχουν ανασταλεί οι άδειες και όλο το προσωπικό είναι παρών στα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω δεν υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.
Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης».