Σχεδόν το σύνολο της γαλλικής επικράτειας αναμένεται να πληγεί σήμερα από τον καύσωνα, ενώ 14 διαμερίσματα της νοτιοδυτικής Γαλλίας τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Météo-France.

Χθες, Παρασκευή, ήδη καταρρίφθηκαν προηγούμενα ρεκόρ για τον Ιούνιο σε τουλάχιστον 11 κοινότητες, με το θερμόμετρο να δείχνει στη νότια Γαλλία 40,4 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα ενδέχεται επίσης να καταρριφθούν απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας, προειδοποιεί η Météo-France στο δελτίο που εξέδωσε.

Το διαμέρισμα Gironde στο Μπορντό απαγόρευσε τις υπαίθριες δημόσιες εκδηλώσεις και εκείνες σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο δημόσιο ραδιόφωνο την Παρασκευή.

Ο νομάρχης Fabienne Buccio είπε στο ραδιόφωνο France Bleu ότι οι συναυλίες και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους επίσημους εορτασμούς της Αντίστασης της 18ης Ιουνίου, ματαιώθηκαν από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ οι ιδιωτικές γιορτές, όπως οι γάμοι εξακολουθούν να επιτρέπονται.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Στη βόρεια Ιταλία, η Λομβαρδία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας ρεκόρ που απειλεί τις σοδειές και ήδη διανέμεται με το δελτίο το νερό σε αρκετές πόλεις της Κοιλάδας του Πάδου.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για «δράση τώρα» κατά της ξηρασίας και της ερημοποίησης προκειμένου να αποφευχθούν “ανθρώπινες καταστροφές». «Είναι ώρα να δράσουμε: κάθε πράξη μετράει», σημείωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (CNULCD) Ιμπραχίμ Τιάου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.