Πρώτος, ήταν ο Shekari. Κατηγορήθηκε ως «ταραξίας» που έκλεισε έναν κεντρικό δρόμο στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο και τραυμάτισε ένα μέλος μιας παραστρατιωτικής δύναμης με μεγάλο μαχαίρι. Ωστόσο ένας ακτιβιστής είπε ότι καταδικάστηκε μετά από «μια δίκη επίδειξης χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία». «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και σθεναρά σε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία.

«Εάν η εκτέλεση του Mohsen Shekari δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες για την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε μαζικές εκτελέσεις διαδηλωτών», πρόσθεσε. Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Mohsen Shekari είχε αποκλείσει την οδό Sattar Khan της Τεχεράνης στις 25 Σεπτεμβρίου και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να επιτεθεί σε μέλος της Basij Resistance Force, μιας εθελοντικής παραστρατιωτικής δύναμης που συχνά αναπτύσσεται για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.

Την 1η Νοεμβρίου, το δικαστήριο έκρινε τον Shekari ένοχο για επίθεση και σχεδιασμό όπλου «με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας». Το δικαστήριο τον καταδίκασε για «εχθρότητα κατά του Θεού», είπε ο Mizan. Άσκησε έφεση κατά της ετυμηγορίας, αλλά απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου, πρόσθεσε. Η οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν ανέφεραν ότι ο Shekari δεν είχε πρόσβαση στον δικηγόρο του καθ’ όλη τη φάση της ανάκρισης και της νομικής διαδικασίας. Ανέφερε επίσης ότι το σκληροπυρηνικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε τις «αναγκαστικές ομολογίες» του λίγες ώρες μετά την εκτέλεσή του. Σε σχετικό βίντεο φαίνεται μια μελανιά στο δεξί του μάγουλο.

Mετά, ακολούθησε ο Majidreza Rahnavard, που εκτελέστηκε διά δημόσιου απαγχονισμού σε λιγότερο από έναν μήνα από τη σύλληψή του, δείχνοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Associated Press, ότι το δικαστικό σύστημα του Ιράν λειτουργεί με ταχύτητα όσον αφορά την πάταξη της εξέγερσης.

«Τουλάχιστον 12 άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο σε δίκες κεκλεισμένων των θυρών»

Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι τουλάχιστον 12 άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο σε δίκες κεκλεισμένων των θυρών. Τουλάχιστον 488 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, ενώ άλλα 18.200 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις Αρχές.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan ισχυρίστηκε ότι ο Ραχνάβαρντ μαχαίρωσε μέχρι θανάτου δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στις 17 Νοεμβρίου στη Μασχάντ και τραυμάτισε άλλα τέσσερα. Το ρεπορτάζ του Mizan μάλιστα αναγνώρισε τους νεκρούς ως μέλη του Basij, ομάδα με παραστρατιωτικούς εθελοντές υπό Φρουρούς της Επανάστασης. Οι παραστρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλες πόλεις, επιτίθενται και συλλαμβάνουν διαδηλωτές.

Ο Ραχνάβαρντ είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της «μοχαρεμπέ», μια λέξη στα φαρσί που σημαίνει «διεξαγωγή πολέμου κατά του Θεού». Αυτή η κατηγορία έχει αποδοθεί αρκετές φορές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά και επισύρει τη θανατική ποινή.

FIFPRO: Και Ιρανός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αντιμέτωπος με εκτέλεση 

Ο Αμίρ Νασρ-Αζαντανί, πρώην παίκτης των ιρανικών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων Ραχ Αχάν, Τράκτορ και Γκολ Γκόχαρ κινδυνεύει να εκτελεστεί μετά από εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και τη βασική ελευθερία στη χώρα του όπως αναφέρει η FIFPRO.

«Η FIFPRO είναι σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τις αναφορές ότι ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ-Αζαντανί είναι αντιμέτωπος με εκτέλεση στο Ιράν μετά από εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και τη βασική ελευθερία στη χώρα του. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Αμίρ και ζητάμε την άμεση άρση της τιμωρίας του», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών.

Καταδίκασαν ΗΠΑ και ΟΗΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε χθες Δευτέρα τη δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν το Ιράν τους τελευταίους τρεις μήνες, κρίνοντας ότι οι θανατικές ποινές δείχνουν πως το κληρικαλιστικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας φοβάται τον ίδιο του τον λαό.

«Αυτές οι δρακόντειες ποινές και τώρα η πρώτη δημόσια εκτέλεση (σ.σ. διαδηλωτή) έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τον λαό του Ιράν. Εχουν σκοπό να φιμώσουν την αντιπολίτευση και δείχνουν απλώς σε ποιον βαθμό η ιρανική ηγεσία φοβάται τον ίδιο της τον λαό», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί «ιδιαίτερα σκληρές» τις συνθήκες της εκτέλεσης του Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ και καλεί τις ιρανικές αρχές να πάψουν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, δήλωσε ο εκπρόσωπός του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι εκτελέσεις έχουν προκαλέσει κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.