Τα γεωπολιτικά ρίσκα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν στο πλαίσιο των εαρινών της προβλέψεων
Παρά τις ευοίωνες εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν αναφέρει: «Τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με τις δυνητικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Μια αστοχία στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη».
Η κρίση στην Ουκρανία και η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την ελληνική οικονομία, σημειώνει το Reuters. Αξιωματούχοι του τουριστικού κλάδου αναφέρουν ότι η τουριστική κίνηση από την Ρωσία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2013, προσθέτει.
Η Ελλάδα πέρασε πρόσφατα από την Βουλή εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις σχετικές με το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της, την E.E και το ΔΝΤ, επισημαίνει το Reuters.
Η κυβέρνηση, με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει να αντιμετωπίσει διπλές εκλογές στα τέλη του μήνα- δημοτικές και ευρωεκλογές – και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015.
Θετικός ρυθμός ανάπτυξης
Η Κομισιόν διαπιστώνει στην έκθεσή της την δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και εκτιμά ότι η οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος και 2,9% το 2015.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στις αγορές εργασίας και προϊόντων έχουν υποστηρίξει και βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα που θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις», είπε η Κομισιόν.
«Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη φέτος θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών, καθώς επίσης και στην ναυτιλία και στα έσοδα από τον τουρισμό», πρόσθεσε.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει από το 27,3% φέτος στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στο 2,3% φέτος και στο 2,2% το 2015.
Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να ανέλθει στο υψηλότερο σημείο του φέτος, στο 177,2%, πριν αρχίσει να υποχωρεί από το 2015 και μετά.