Όπως αναφέρει η ΤτΕ, είναι αναγκαίο να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα και να δοθεί έμφαση και στην συγκράτηση των δημοσίων δαπανών. «Θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση και θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών».
Παράλληλα, η Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εμφανίζονται ευοίωνες, καθώς το 2017 αναμένεται θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, χαιρετίζει την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
«Η σταδιακή πορεία ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεχίστηκε το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017. Η σταθεροποίηση και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία».
Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ είχε ζητήσει και πάλι προ ημερών να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι δανειστές, υπογραμμίζοντας ότι παράταση της εκκρεμότητας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι.