Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στην ιστοσελίδα «Στο Νησί» ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο «Ν» ότι πολύς κόσμος που διέμενε στο ΚΥΤ αγνοείται στα βουνά.
Σημειώνεται πως στο νησί έκαιγαν από νωρίτερα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στην άλλη του πλευρά, ένα μεταξύ Βατούσας – Σκαλοχωρίου κι ένα προς την Άντισσα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τοπικό «Στο Νησί» στη μία τα ξημερώματα, 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – «Θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια»
Για να εξεταστεί η κατάσταση, έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Γνωστοποίησε επίσης πως θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο. Αγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Οπως είπε θα υπάρξει άμεση μεριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.
ΚΕΕΡΦΑ: Άμεση εκκένωση και μεταφορά όλων των προσφύγων ΤΩΡΑ στην ενδοχώρα μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας
«Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, γυναικών και παιδιών, που έτρεχαν μέσα σε πανικό να ξεφύγουν από τις φλόγες. Την ευθύνη για την αθλιότητα στο ΚΥΤ της Μόρια που οδήγησε στην πυρκαγιά την έχει η ίδια η κυβέρνηση και ο Υπουργός Νότης Μηταράκης» σχολιάζει η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και προσθέτει:
«Επί μήνες άφηναν, χιλιάδες πρόσφυγες έκθετους στην πανδημία, με απίστευτο συνωστισμό, με διαβίωση μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, μέσα σε σκηνές, χωρίς να μπορούν να έχουν επαρκές νερό και είδη υγιεινής, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ενημέρωση για την πανδημία.
Αντίθετα, η καταστολή, ο ακραίος ρατσισμός και η ανακοίνωση της μετατροπής της δομής σε κλειστή από τον Μηταράκη, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν μέσα στο ΚΥΤ, προκάλεσαν φόβο και οργή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ένοιωσαν ότι τους οδηγούσαν σε αφανισμό.
Η απανθρωπιά της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των προσφύγων πρέπει να πάρει τέλος εδώ και τώρα. Αυτή η πολιτική άνοιξε την πόρτα σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις συμμοριών κατα των προσφύγων με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας.
Οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί των καμπ, με κατασταλτικά μέτρα δεν απαντάνε στο βασικό πρόβλημα που είναι ο συνωστισμός στις δομές αυτές. Η εκκένωση τους και η ένταξη των προσφύγων στις πόλεις και τις γειτονιές είναι η μόνη λύση. Για την ώρα η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια δολοφονική ρατσιστική πολιτική εξόντωσης που ξεκινάει από τους φράχτες και τις παράνομες απωθήσεις βαρκών στη θάλασσα, συνεχίζει με εγκλωβισμό στα νησιά και σε κέντρα κράτησης και τώρα σε καιρό πανδημίας επιβάλλει μέτρα καταστολής με κλειστές δομές αντί για υγειονομική στήριξη των προσφύγων. Ακόμη και η μετακίνηση στην ενδοχώρα όσων έχουν πάρει άσυλο γίνεται με όρους πετάγματος στο δρόμο που καταλήγουν στην Πλατεία Βικτώριας στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση που αφήνει τα σχολεία, τα εργοστάσια, τη συγκοινωνία, τα γηροκομεία έκθετα στη πανδημία καθώς επιλέγει να διασώζει τα κέρδη επιχειρήσεων τουρισμού αντι τις ζωές των ανθρώπων, είναι η ίδια που παίζει το χαρτί το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσει από την οργή όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων. Θέλουμε την στήριξη των σχολείων, των νοσοκομείων και όχι ρατσιστικά κυνηγητά των προσφύγων.
Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του ΚΥΤ της Μόρια και όλων των σκηνών και παραπηγμάτων που βρίσκονται στα πέριξ και την άμεση μεταφορά όλων των προσφύγων στην ενδοχώρα, με άμεση ναύλωση καραβιών και ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων από το κράτος.»
Πώς ξεκίνησε
Σύμφωνα με εικόνες και πληροφορίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν περιμετρικά του καταυλισμού. Μετά από λίγη ώρα, νέες εστίες εμφανίστηκαν στην περιοχή της καραντίνας, και ακολούθως εντός του καταυλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό «Στο Νησί», νωρίτερα είχε προηγηθεί ένταση στον καταυλισμό, με αφορμή την απομόνωση στην οποία επρόκειτο να τεθούν τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και μέλη των οικογενειών τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την ένταση προκλήθηκαν συγκρούσεις, με τις φωτιές που ξέσπασαν αρχικά περιμετρικά να αποδίδονται σε αυτές.
Αποκαλυπτικές εικόνες μεταδίδει με ανάρτησή της η δημοσιογράφος Franziska Grillmeier, που βρίσκεται στη Λέσβο:
Σημειώνεται πως στο νησί έκαιγαν από νωρίτερα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στην άλλη του πλευρά, ένα μεταξύ Βατούσας – Σκαλοχωρίου κι ένα προς την Άντισσα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τοπικό «Στο Νησί» στη μία τα ξημερώματα, 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Αρκετά βίντεο που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείπουν τον χώρο του ΚΥΤ, την ώρα που γύρω επικρατεί πανδαιμόνιο πυρός.
Βίντεο του Ihab Abassi από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα:
Στις εικόνες που δημοσιεύονται εμφανίζεται πλήθος κόσμου να σπεύδει να εγκαταλείψει τον χώρο, χωρίς να φαίνεται σε εξέλιξη κάποια οργανωμένη επιχείρηση εκκένωση του ΚΥΤ, γεγονός που σημαίνει πως κανείς δεν γνωρίζει πόσος κόσμος μπορεί να βρέθηκε εγκλωβισμένος. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από αρκετές πλευρές, κάτοικοι φέρονται να επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να απομακρυνθούν από το ΚΥΤ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για πυροβολισμούς που ακούστηκαν.
Η αστυνομία έστησε μπλόκα με κλούβες στο Καρά Τεπέ, μην επιτρέποντας στον κόσμο να κινηθεί προς πόλη, ενώ λίγη ώρα αργότερα και μετά από διαπραγματεύσεις φέρεται να επέτρεψε στον κόσμο να προχωρήσει. Αξιοσημείωτο τέλος το γεγονός πως με εξαίρεση τα παραπάνω μπλόκα, οι πληροφορίες από το πεδίο σημειώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.