Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Οικονομική Εισαγγελία απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών παραγγελία για την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών σε περισσότερα από 100 τραπεζικά στελέχη και σε οικονομικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για επισφαλείς δανειοδοτήσεις των δύο κομμάτων την περίοδο 2000-2011 που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς η δανειοδότηση για κάθε κόμμα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, δάνεια που η Οικονομική Εισαγγελία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.
 
Τα κακουργήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι συνολικά 115 εμπλεκόμενοι είναι, για τους τραπεζικούς υπαλλήλους το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τους υπευθύνους των δύο κομμάτων για ηθική αυτουργία στην απιστία. Συγκεκριμένα, τα τραπεζικά στελέχη προέρχονται από τις τράπεζες της Εθνικής, της Πειραιώς, της Αγροτικής, της Eurobank και της Attica. Όπως αναφέρεται ακόμη, η Οικονομική Εισαγγελία με διάταξή της ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η Εισαγγελία διαπιστώνει πως τα δάνεια των δύο, δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον είτε γιατί έχουν εξοφληθεί πλήρως είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.
 
Η υπόθεση αφορά τα δάνεια που πήραν τα δύο κόμματα κατά τα έτη 2005-2011, και αρχικά είχε αναλάβει τη διερεύνησή της ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, το πόρισμα του οποίου κατέληγε στη διαπίστωση πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου. Ωστόσο, μία φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν αρκετή για να τεθεί η έρευνα στο αρχείο.
 
Όπως υπενθυμίζει το News247, η ρύθμιση ανέφερε πως «δεν συνιστά η σύναψη δανείων κάθε μορφής με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη των Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών. Για το σκοπό αυτό απαιτούνταν να υφίστανται σωρευτικά η λήψη απόφασης των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων τους και η τήρηση των σχετικών κανονιστικών πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδας».
 
Μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου, η υπόθεση ανακινήθηκε το 2017, με τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Χρήστο Ντζούρα να πλαισιώνουν την έρευνα του Γ. Καλούδη. Όπως προέκυψε, η νεότερη έρευνα συμφώνησε με τα ευρήματα εκείνης του Γ. Καλούδη το 2013, καταλήγοντας πως δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής εξασφάλιση η μελλοντική κρατική επιχορήγηση.
 

Τα σημεία του πορίσματος Καλούδη

 
Αξίζει να σημειωθεί πως το πόρισμα Καλούδη, από τη σύνταξή του αλλά ακόμη και μετά από την αρχειοθέτησή του κρατιόταν ως «επτασφράγιστο μυστικό» από τη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το documentonews.gr, μερικά από τα σημεία του πορίσματος, με βάση πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων κατά την περίοδο 2000-2011, αποτελούν τα εξής: 
 

  • Έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα χορήγησαν τα δάνεια με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020.
  • Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η Νέα Δημοκρατία, με 132,4 εκατ. ευρώ, και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από την Αγροτική Τράπεζα.
  • Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ. ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».
  • Τραπεζικό παράδοξο αποτελεί δάνειο 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».
  • Ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2009- 2011 τα δύο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση. Παρά την κατάσταση όμως αυτή, η οποία ήταν γνωστή, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
  • Επιπλέον, οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών δόθηκαν με την προϋπόθεση ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα λαμβάνουν και αυξημένη κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν. Ενδεικτική είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η Νέα Δημοκρατία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2019 και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατ. που έλαβε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα.

 

«Εκλογές» η ΝΔ 

 
Η είδηση της παραγγελίας για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων σε τραπεζικά και κομματικά στελέχη για τα δάνεια των 400 και πλέον εκατ. ευρώ, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, παρότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση.
 
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει την υπόθεση «τελευταία παράσταση» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως τα δάνεια των δύο κομμάτων αποδείχθηκαν νόμιμα κατά την εξεταστική επιτροπή «του ΣΥΡΙΖΑ». Ολόκληρη η ανακοίνωση:
 

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. 
 
Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, στο σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής που ενδεχομένως απειχεί τις θέσεις των ελεγχόμενων, υπογραμμίζεται πως «η ύπαρξη νόμου που απάλλασσε τα στελέχη των τραπεζών από ποινικές ευθύνες – διότι βασικά τα στελέχη των τραπεζών διώκονται, περί τα 120 συνολικά- θα απασχολήσει κατά την πορεία της υπόθεσης τη δικαιοσύνη και θα κριθεί κατά πόσον μπορεί εκ των υστέρων να ξεπεραστεί η όχι».

ΠΑΣΟΚ: Έχουν τελειώσει

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε ώρες αργότερα, παραπέμποντας σε παλαιότερη ανακοίνωσή του και κάνοντας λόγο για «γκεμπελική τακτική».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων. Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ συνεχίζει με βέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα.
 
«Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων. Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου» συνεχίζει.
 
«Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.Έχουν ήδη τελειώσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

 

«Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα»

 
«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για “θαλασσοδάνεια” εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη».
 
«Μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνοντας.