Για ανοιχτές Κυριακές και «εργαζομένους που δεν τους πειράζει να κουράζονται» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Kontra24. Αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε ερώτημα για το αν δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για διατάξεις του σχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε «και καλά κάνουμε». «Πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν λίγες περισσότερες ώρες Δευτέρα έως Πέμπτη και να καθίσουν Παρασκευή. Είναι φιλεργατικό να τους πούμε “δε θα το κάνετε” ή να περιμένουν να το κάνει το συνδικάτο τους;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
Το ερώτημα δεν είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά η τήρηση της όποιας νομοθεσίας, κατά δηλώσεις του υπουργού. Παραδέχτηκε μάλιστα πως υπάρχει μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν είναι συλλογικές συμβάσεις, είναι ατομικές που προκύπτουν με αίτημα των εργαζομένων. Ενσωματώνουμε τη σχετική οδηγία που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση πως υπέγραψε ατομικές συμβάσεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πρόκειται για οδηγία που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί, αλλά δεν είχε περάσει. Ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε πως «επέκτειναν τις ατομικές συμβάσεις σε φοιτητές και σε όλους», ενώ η αρχική οδηγία που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε σε παντρεμένους με παιδιά.
«Και να θέλαμε να το καταργήσουμε, δε μπορούσαμε. Είναι κατοχυρωμένο» δήλωσε προκλητικά αναφορικά με το 8ωρο, ενώ αναφέρθηκε ξεκάθαρα και σε ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, αναφερόμενος στους τομείς που περιλαμβάνονται στη σχετική διάταξη. «Ανοίγουμε μερικούς κλάδους αλλά δε φτάνουμε στο επίπεδο Ιταλίας και Ισπανίας. Ανοίγουμε τον χώρο της πληροφορικής, των μεταλλείων και των ορυχείων, φαρμακοβιομηχανιών και νοσηλευτικού εξοπλισμού και Logistic, γιατί όλοι οι ανταγωνιστές του Πειραιά έχουν», σχολιάζοντας πως «αυτό κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αν δουλέψουν Κυριακή, θα πάρουν περισσότερα χρήματα οι εργαζόμενοι».
Απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με κάποιον εργαζόμενο που έχει εργοδοτικές διαφορές με τον εργοδότη του, αν και ο υπουργός έσπευσε να στήσει τηλεδικαστήριο. «Έχεις ένταση μεταξύ 2 ατόμων, τι νόημα έχει να επαναπροσληφθούν; Τι νόημα έχει να είναι 2 άνθρωποι τσακωμένοι μεταξύ τους και να δουλεύουν μαζί;» είπε χαρακτηριστικά.
«Οι επιχειρήσεις όταν έχουν αυξημένες παραγγελίες χρησιμοποιούν πεπειραμένους εργαζομένους για να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά και αυτοί κουράζονται προφανώς περισσότερο αλλά αν θέλουν, βάζουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη» τόνισε εξίσου προκλητικά ο υπουργός, επισημαίνοντας πως όποιος κάνει υπερωρίες μπορεί να δουλεύει μέχρι 10 ώρες «αλλά δε θα κάθεται την τελευταία μέρα, θα δουλεύει μέχρι και την τελευταία μέρα». Κάνοντας λόγο για «ανθρώπους που δε τους πειράζει να κουράζονται και θέλουν να δουλεύουν περισσότερο» κατέληξε πως μπορεί κάποιος εργαζόμενος να χάνει μέρος του εισοδήματος του, αν το επιλέξει, με αντάλλαγμα όχι σε χρήμα αλλά σε ρεπό.