Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τάγματα εφόδου τραμπούκισαν, κυνήγησαν και χτύπησαν νεαρούς που απλώς βρίσκονταν στο σημείο, ενώ, μάλιστα, έγραψαν ναζιστικά και εθνικιστικά συνθήματά τους σε τοίχους της πόλης το περασμένο Σάββατο.

Ακόμα, αντιφασίστες και αντιφασίστριες στο Νέο Ηράκλειο και τη Νέα Ιωνία κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους ότι ομάδα περίπου δέκα ατόμων επιτέθηκε για άγνωστο λόγο σε άτομο, που βρισκόταν σε αμφιθέατρο.

Οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς προχώρησαν σε κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη (19:30) έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ, την οποία απαγόρευσε η ΕΛ.ΑΣ. όπως, επίσης, «συνάθροιση, που διοργανώνεται από μέλη του Εθνικού Μετώπου στις 18:30 στη λεωφόρο Ηρακλείου 424» παρότι τα μέλη του αψήφησαν, πριν μία εβδομάδα, παρόμοια απαγόρευση και πραγματοποίησαν κανονικά συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής αναφέρει ότι «απαγορεύεται η διεξαγωγή κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης σχετικής με τις ανωτέρω συναθροίσεις από ώρα 06:00′ της 25-6-2024 έως 06:00′ της 26-6-2024 στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής» ισχυριζόμενος ότι «εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων της περιοχής».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. επικρίνει τους αντιφασίστες υποστηρίζοντας ότι «δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν.4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020».

Ακολουθεί ολόκληρο το κοινό κάλεσμα των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων της αντικαπιταλιστικής/ριζοσπαστικής αριστεράς:

«Το φασιστικό «φίδι» προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι στις γειτονιές μας. Τις τελευταίες μέρες «τάγματα εφόδου» φασιστικών ομάδων έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ηρακλείου Αττικής. Προσεγγίζοντας οργανωμένα την πλατεία αργά το βράδυ, με κράνη και μπουκάλια μπύρας στα χέρια (!), τραμπούκισαν, κυνήγησαν και χτύπησαν νεαρούς που απλώς βρίσκονταν στο σημείο. Δεν παρέλειψαν φυσικά να αφήσουν και τα ναζιστικά και εθνικιστικά συνθήματά τους στους τοίχους της πόλης μας.

Μέσα σε συνθήκες έξαρσης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της «Ευρώπης-φρούριο», πολεμικής προετοιμασίας, ολοένα αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, μετατόπισης της πολιτικής συζήτησης και ατζέντας όλο και πιο ακροδεξιά και μιας γενικευμένης κρίσης του συστήματος που οξύνεται εγχώρια και διεθνώς, οι φασίστες επιδιώκουν να ξαναγίνουν πρωταγωνιστές. Από την κοινοβουλευτική ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την ΕΕ μέχρι τις ρατσιστικές ασχήμιες και τη διαρκή επιχείρηση ακροδεξιάς τρομοκράτησης, ένα πολύμορφο αντιδραστικό ρεύμα επιχειρεί να αντεπιτεθεί.

Οι φασίστες αποτελούν όπλο στα χέρια του συστήματος διατηρώντας συστηματική σχέση με το κεφάλαιο και το βαθύ κράτος, εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών και αποπροσανατολίζουν τον λαό δημιουργώντας πλαστούς εσωτερικούς εχθρούς τους μετανάστες και το οργανωμένο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Δουλεύουν για τη διάσωση του καπιταλισμού και την αποφυγή της ανάδειξης των εγκληματικών αδιεξόδων του.

Για να ηττηθεί αυτή η προσπάθεια το εργατικό κίνημα και η μαχόμενη Αριστερά πρέπει να δει τις αιτίες που την τροφοδοτούν, ειδικά σήμερα. Την απάντηση θα δώσει και πάλι το αντιφασιστικό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, με την συμβολή των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς, που θα τσακίσουν τους φασίστες και θα ανατρέψουν την συνολική πολιτική της ΝΔ και κάθε επίδοξου διαχειριστή. Δεν θα αφήσουμε σπιθαμή φωνής σε τέτοιες φασιστικές ομάδες ούτε στο Ηράκλειο ούτε σε καμία άλλη γειτονιά!

Καλούμε σε συγκέντρωση-πορεία την Τρίτη 25/6/2024 στις 19:30 στην πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου

Οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής/ριζοσπαστικής αριστεράς & Συλλογικότητες».