Σε μία συνέντευξη που ξεπέρασε τη μία ώρα και κυριεύθηκε από αναφορές στο lifestyle, στην οικογένεια, ακόμα και στα τατουάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο εύρος ψηφοφόρων, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους νέους ψηφοφόρους, και τοποθετήθηκε αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην πολιτική.

«Παρότι οι εκλογές πέφτουν 7 Ιουλίου, αν μπορώ να κάνω μια πολιτική έκκληση, είναι η έκκληση της συμμετοχής ειδικά στα νέα παιδιά, μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, μπορεί πρώτα να πάνε για μπάνιο και μετά να ψηφίσουν, μέχρι τις 7 είναι ανοιχτές οι κάλπες, αλλά οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Και να πω και κάτι; Ακούω και εγώ αυτή την κριτική. Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη, διότι υπήρχε μια συνολική απογοήτευση από τους πολιτικούς διότι απέτυχαν να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση που προκάλεσε πάρα πολύ πόνο σε πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι υπήρχε και μια διπλή απαξίωση σε σχέση με πολλά ψέματα τα οποία ειπώθηκαν. Διότι, σε έναν πολιτικό μπορεί κάποιος να συγχωρέσει ότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο ήθελε. Αυτό το οποίο για εμένα, όμως, είναι ασυγχώρητο είναι η έλλειψη θάρρους και πολιτικής ειλικρίνειας. Να λες τα πράγματα όπως τα πιστεύεις, να μην εξαπατάς τους πολίτες και να κρίνεσαι για αυτά τα οποία λες και κάνεις. Είχαμε πολλά παραδείγματα, από όλους θα έλεγα τους πολιτικούς χώρους, πολιτικών που υπερέβαλαν. Νομίζω βέβαια ότι αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια το τελίκιασε, για να χρησιμοποιήσω μια φράση πιο νεανική, με το ψέμα και τον λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι έχω μια μεγάλη ευθύνη να βοηθήσω, να συνεισφέρω -δεν είναι δουλειά που μπορώ να την κάνω μόνος μου- στο να ανακτηθεί το κύρος της πολιτικής και η χαμένη αξιοπιστία της. Διότι τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί ζούμε σε αυτήν την χώρα και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα οπισθοχωρήσουμε» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Παράλληλα, ωστόσο, ο αρχηγός των γαλάζιων επιχείρησε να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του και όσους προετοιμάζονται να λάβουν υπουργικές θέσεις. «Με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Ο καθένας έχει φιλοδοξίες και είναι θεμιτές. Και την επόμενη μέρα προφανώς και θα συγκροτήσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν πολλά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αγωνίζονται σήμερα να εκλεγούν βουλευτές. Εμένα με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Και με ενοχλεί πάρα πολύ -και προφανώς γίνομαι δέκτης και τέτοιων πληροφοριών- το “ψήφισέ με γιατί είμαι σίγουρος Υπουργός”. Αυτοί που τα λένε αυτά -και μπορεί κάποιοι να τα λένε- ας προσέχουν διότι τίποτα δεν μένει μυστικό στην Ελλάδα. Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προνόμιο συγκρότησης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Είναι μια πάρα πολύ μοναχική απόφαση. Ακούς και τελικά την παίρνεις μόνος σου. Και ο σκοπός μου, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Να μην λογαριάσω τόσο ισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα όπου και η πολιτική, όπως είπε, δεν θα είναι ένα συνεχές δράμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η ουσία είναι αυτό που μένει. «Φόροι, δαπάνες, η πολιτική της εξόντωσης της μεσαίας τάξης, ήταν ταξική πολιτική, το ομολόγησαν οι ίδιοι. Το ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομικών, πάνω από μια φορά. «Κάνουμε ταξική πολιτική. Μεροληπτούμε υπέρ» -στο μυαλό τους- «των πιο αδύναμων». Εγώ τους απαντώ: μεροληπτείτε εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι αν μια κοινωνία φτωχαίνει ή πάντως δεν πλουτίζει, τότε όλοι την πληρώνουν, και οι πιο αδύναμοι. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν αδύναμοι συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν σήμερα να είναι μόνο εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Το επίδομα είναι απαραίτητο για να ανακουφίζει τους συμπολίτες μας. Αλλά δεν θέλουμε πολίτες οι οποίοι να είναι δια βίου εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Θέλουμε πολίτες οι οποίοι να δουλεύουν. Με έναν τρόπο κρατώ το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτήν την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους, -το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς- θα κρατούσε ακόμη. Διότι δεν θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.