Αναλυτικά το κάλεσμα:

1. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη, τους οπαδούς, τους φίλους και τις φίλες του Κόμματος και της ΚΝΕ, που δίνουν τη μάχη για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Με αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η συστράτευση, η κινητοποίηση και η ενίσχυση των προσπαθειών. Στις τελευταίες τρεις βδομάδες που απομένουν έως την κάλπη, να αξιοποιηθεί και η παραμικρή δυνατότητα, να ριχτούν σχεδιασμένα στη μάχη όλες οι εφεδρείες, για να πάει το Κόμμα μας όσο γίνεται πιο ψηλά. Σε αυτήν την υπόθεση δεν περισσεύει κανένας και καμία, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, να έχουν ξεχωριστή συμβολή και να γίνουν μέρος της συλλογικής προσπάθειας.

Η μέγιστη κινητοποίηση των δυνάμεών μας, με την άμεση, ζωντανή συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά και σπίτι, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι, μπορεί να σπάσει το κλίμα του αποπροσανατολισμού και των κάλπικων διλημμάτων, που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ. Μόνο έτσι θα ακυρωθούν και η προκλητική αποσιώπηση των πραγματικών αιτιών κάθε προβλήματος, των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ, οι συκοφαντικές επιθέσεις και η διαστρέβλωση. Το μόνο που μαρτυρά η συνολική τους στάση είναι ο φόβος τους ότι μπορεί ο λαός και η νεολαία να δημιουργήσουν νέες εστίες αγώνων και αντεπίθεσης. Φοβούνται ότι μπορεί να εκφραστεί η καταδίκη στην πολιτική τους, η αποδοκιμασία στην ΕΕ που προσκυνούν όλοι τους, με την αποδυνάμωση των κομμάτων αυτών και την ανάδειξη ενός πολύ πιο ισχυρού ΚΚΕ. Τώρα είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς, αυτός ο φόβος τους να γίνει πραγματικότητα!

2. Ο λαός και η νεολαία χρειάζεται να πάνε στις κάλπες με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Είναι δεδομένα τα σχέδια έντασης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό με νέες αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στις 10 Ιούνη θα είναι εδώ ο «βραχνάς» της ακρίβειας, οι μισθοί που τελειώνουν στις 15 του μήνα, η προσπάθεια επιβολής 6ήμερης εργασίας, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι δεσμεύσεις της ΕΕ, οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με τη χώρα μας να βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη.

Θα είναι εδώ ο πολεμικός προϋπολογισμός της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, που, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες προκλήσεις των «συμμάχων» ΝΑΤΟϊκών κρατών της Τουρκίας, της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, αποτελεί παράγοντα επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης σε βάρος των λαών.

Θα έρθουν να προστεθούν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ, η παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και οι περικοπές δαπανών που αφορούν τις ανάγκες του, για να πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα που αποφάσισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους.

3. Για να μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει τα παραπάνω από καλύτερες θέσεις, το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να έχουν δεχθεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι ο σημερινός διαχειριστής των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και δεσμεύσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου. Να μην μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο.

Αποδυναμώνοντας την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και εκείνες τις δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, που έχουν υπηρετήσει πιστά αυτή την πολιτική ως κυβερνήσεις, αλλά και ως αντιπολίτευση, και σήμερα προσπαθούν να «ξαναζεστάνουν» τις γνωστές αυταπάτες της δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης του βάρβαρου συστήματος και της ΕΕ. Εξάλλου, η ΕΕ δεν μπορεί «να γίνει καλύτερη» για τους λαούς, αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη, κάθε νέα εξέλιξη στην ΕΕ είναι βήμα αντιδραστικοποίησης προς το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων.

Η πραγματική καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να γίνει μέσω των γνωστών μεταμφιέσεων της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, μέσα από την αναζήτηση νέων «σωτήρων» και «μεσσιών», που εμφανίζονται με αντιδραστικές θέσεις και χαρακτηριστικά, ούτε με την ψήφο σε δυνάμεις όπως η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας, που το μόνο που κάνουν είναι λαϊκίστικα σόου στη Βουλή, για να κρύψουν την ουσιαστική σύμπλευσή τους με την πολιτική της ΕΕ, αλλά και γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τις ζωντανές διεργασίες και τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Η πανηγυρική διάψευση όλων των παραπάνω στο παρελθόν ήταν αυτή που επανέφερε ενισχυμένη τη ΝΔ στη διακυβέρνηση. Άλλωστε, η ΝΔ δεν κυβερνά μόνο με «το 41%», αλλά και με μια συναινετική «αντιπολίτευση» που με τη στήριξη ή τον εξωραϊσμό της ΕΕ από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, από τη μια δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική και από την άλλη υπονομεύει τις προσπάθειες και τον αγώνα του λαού για ριζικές αλλαγές.

4. Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη κρίνονται πολλά. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να προτάξουν δήθεν τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης έναντι αυτών που αφορούν την ΕΕ, είναι εκ του πονηρού. Στόχο έχει να αποσυνδέσει τις «εθνικές» πολιτικές επιλογές από τη στρατηγική της ΕΕ και κατ’ επέκταση να συγκαλύψει τη συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων γύρω από αυτήν. Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για «όλα», για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποίησαν ως κυβερνήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για τη στάση και τις ευθύνες των άλλων κομμάτων. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω είναι η πολιτική της ΕΕ. Γι’ αυτό και η καθημερινή μας επαφή με τον λαό και τη νεολαία, αλλά και τα ίδια τα στοιχεία των μετρήσεων αποκαλύπτουν ότι σ’ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού καταγράφεται η διαφωνία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η ανησυχία έως και η αμφισβήτηση για την ΕΕ, τον ρόλο και τις τεράστιες ευθύνες της για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος λαός. Η αποχή από τις κάλπες στις 9 Ιούνη δεν φοβίζει ούτε την κυβέρνηση, ούτε συνολικά το σύστημα, δεν πρόκειται να στείλει κανένα «μήνυμα» αντίθεσης στην κυβέρνηση και την ΕΕ, θα καταγραφεί ως ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, θα δώσει άλλοθι για τη συνέχιση και την έντασή της.

Αυτό που κρίνεται στις 9 Ιούνη είναι αν θα βρει πολιτική έκφραση εκλογικά αυτή η διαμαρτυρία, η αποδοκιμασία, αν θα πάρει χαρακτηριστικά αντίθεσης στην ΕΕ ή θα μείνει απλώς μια διάθεση, μια σκέψη και θα «σκορπίσει» σε ανέξοδες κατευθύνσεις. Αυτό περνά μέσα από τη μεγάλη και δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ, που είναι ο πιο συνεπής και μαχητικός αντίπαλος αυτής της πολιτικής, γιατί είναι η μοναδική δύναμη που είναι σταθερός αντίπαλος της ΕΕ από την αρχή της ίδρυσής της, που έχει Πρόγραμμα για μια διαφορετική προοπτική προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

5. Στις 9 Ιούνη κρίνεται αν θα συναντηθούμε όσοι παλέψαμε πλάι – πλάι στις μεγάλες απεργίες, στις εστίες διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, στα μπλόκα της αγροτιάς, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στα συλλαλητήρια ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, σε όλους αυτούς τους αγώνες, δηλαδή, που αποτέλεσαν τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και ήταν οι μόνοι που τη στρίμωξαν. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η φυσική συνέχεια αυτών των αγώνων και η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν, να συνεχιστούν από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα. Είναι η φυσική συνέχεια των βημάτων βελτίωσης του συσχετισμού δυνάμεων που καταγράφονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο εργατικό, στο φοιτητικό κίνημα.

Στις ευρωεκλογές κρίνεται, επίσης, αν ο λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του στην πολεμική εμπλοκή της χώρας σε δύο πολέμους ενισχύοντας το ΚΚΕ, καταδικάζοντας την ΕΕ του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που μαζί με το ΝΑΤΟ προωθούν για ακόμα μια φορά στην Ιστορία τη μετατροπή της Ευρώπης σε πεδίο πολεμικών αναμετρήσεων, στην αντιπαράθεσή τους με την καπιταλιστική Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας και με τον κίνδυνο γενίκευσης.

Κρίνεται αν θα εκφράσει, και μέσω της ψήφου, την αλληλεγγύη του στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, που βιώνει εδώ και 76 χρόνια μια βάρβαρη, απάνθρωπη κατοχή και εδώ και 7 μήνες μια γενοκτονία από το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει καταδίκη της πολεμοκάπηλης ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, που στηρίζει απροκάλυπτα από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων που, με τις ανακοινώσεις τους, τις ψήφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και τη συνολικότερη στάση τους, δίνουν άλλοθι στη σφαγή, ενώ συμφωνούν με την παρουσία της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, που κοστίζει στον λαό μας μισό εκ. ευρώ καθημερινά. Σημαίνει ενίσχυση του ΚΚΕ, που έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί και να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αλληλεγγύη του λαού μας στην Παλαιστίνη.

6. Στις 9 Ιούνη, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, επιβεβαιώνουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Στέλνουμε από τη χώρα μας μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, που βγήκαν μαζικά στους δρόμους τα τελευταία χρόνια, στα ΚΚ που δίνουν, σε δύσκολες συνθήκες, τη μάχη της ανασύνταξης. Δυναμώνουμε την ελπίδα και την προοπτική για ριζικές αλλαγές στη χώρα μας και διεθνώς. Για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Για την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών.

Όλες και όλοι στη μάχη για πιο ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ