Κάλεσμα προς τις χώρες της ευρωζώνης έκανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, για να μην επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα ακόμη «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα, αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
 
Συγκεκριμένα ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός.
 
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Ελλάδα και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές συνεχίζουν να είναι υγιείς», και έκανε λόγο για μία λύση «ανάμεσα στο υπερβολικά λίγο και το υπερβολικό» καθώς η Ελλάδα «σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».
 
Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό χρέος ζήτησε «αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που να είναι επαρκώς ισχυρά», ενώ δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» πως το Eurogroup θα τερματίσει το μνημόνιο. «Δεν είναι πιθανό να μην φθάσουμε σ' αυτή την λήξη. Το να το αγνοήσουμε θα ήταν άδικο και εντελώς αναξιοπρεπές. Πρόκειται για μια σελίδα που πρέπει να γυρίσει για τη χώρα και για όλη την ευρωζώνη» κατέληξε.
 
Με σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών για την ελληνική οικονομία.
 
Αναφορικά με τα ελλείμματα, ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι «η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στα τέλη του 2009 “πάγωσε” τη χώρα από τις αγορές και σήμανε την έναρξη της κρίσης χρέους». Επιπλέον, τόνισε, ωστόσο, ότι από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, η Ελλάδα επιτυγχάνει από το 2016 πλεόνασμα (0,8% πέρυσι).


Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον 290.000 νοικοκυριά απολαμβάνουν τώρα το νέο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 άτομα ή το 5,8% του ελληνικού πληθυσμού».

 

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σημειώνει ότι από τα «αφόρητα» υψηλά επίπεδα του 27,5%, το 2013 μειώνονται “σταθερά”, φτάνοντας το 21,5% το 2017, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 20,1% φέτος και στο 18,4% το 2019. Στη σωστή τροχιά, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος», σημειώνει.

 

 
Για το κτηματολόγιο σημειώνει ότι είναι μια από τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ότι ήδη καλύπτει το 29% των δικαιωμάτων ακίνητης περιουσίας. «Όταν ολοκληρωθεί το 2021, θα διευκολύνει τη συλλογή φόρων ακίνητης περιουσίας και θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της βιομηχανίας».

 
 
Για την ελληνική οικονομία πρόσθεσε ότι συρρικνώθηκε κατά 9,1% το 2011, αναπτύχθηκε ελαφρά το 2014 και στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμη ξανά το 2015-16. «Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια επιστροφή στην ανάπτυξη (1,4%) και προβλέπουμε ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% το 2019», υπογράμμισε.

 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην υγειονομική περίθαλψη της χώρας, που ολοκληρώθηκε το 2016 και που είχε ως αποτέλεσμα «δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες να απολαμβάνουν τώρα την πλήρη πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες ως θεμελιώδες δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το νόμο»


Ο Π. Μοσκοβισί μιλάει για «πρωτοφανή αλληλεγγύη», καθώς από το 2010, έχουν διατεθεί 273,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα (241,6 δισεκατομμύρια ευρώ από χώρες της ζώνης του ευρώ και 32,1 δισεκατομμύρια από το ΔΝΤ)


«Μέχρι το τέλος του προγράμματος που ξεκίνησε το 2015 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 450 δράσεις (συμπεριλαμβανομένων των 88 από την τέταρτη και την τελική αξιολόγηση). Η Ελλάδα συζητήθηκε σε 33 συναντήσεις του Eurogroup από τον Ιούλιο του 2015» πρόσθεσε.

 

 
«Εν ολίγοις, η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και είμαι βέβαιος ότι τα κράτη-μέλη θα εκπληρώσουν τώρα τις δικές τους. Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ όλων των παραγόντων, διασφαλίζοντας ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος για το μέλλον αυτής της χώρας που έχει περάσει τόσο πολλά» κατέληξε.