Πυρά κατά του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης τονίζοντας ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί «να καλύψει συγκεκριμένα πρόσωπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ». Όσον αφορά το τελικό πόρισμα της επιτροπής για την υπόθεση, εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Nikos Libertas / SOOC
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνη Μπαλωμενάκη, το πόρισμα της επιτροπής για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου ενώ αποκάλυψε ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί «να καλύψει συγκεκριμένα πρόσωπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Δεν πιστεύω ότι είναι ένα απλό λάθος του κ. Γεωργιάδη. Είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια -και παραξενεύομαι μάλιστα που το κάνει τόσο επίμονα- να καλύψει συγκεκριμένα πρόσωπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και κατ' επέκταση να καλύψει κι έναν ολόκληρο μηχανισμό, που δρούσε επί των ημερών του και επί των ημερών και άλλων υπουργών» εξήγησε ο Α. Μπαλωμενάκης.
Για τη «μαύρη τρύπα εκατομμυρίων» του ΚΕΕΛΠΝΟ την οποία ο Α. Γεωργιάδης απέδωσε σε «λογιστική διαφορά», ο πρόεδρος της επιτροπής σχολίασε ότι «ήταν μια πρόχειρη και επιπόλαια προσέγγιση διότι η έννοια της λογιστικής διαφοράς είναι κάτι το οποίο προσυμφωνείται και δεν προκύπτει ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Είναι ένα είδος φαντασίας (του κ. Γεωργιάδη). Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι σε αυτή την περίπτωση. Υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση στα φερόμενα ταμειακά και σε εκείνα που υπήρχαν στις τράπεζες το αντίστοιχο χρονικό διάστημα» και σημείωσε ότι «ο κ. Γεωργιάδης, για να το ξεπεράσει αυτό εφηύρε κατά κάποιο τρόπο την έννοια του μεταφερόμενου ελλείμματος».
Για την έκθεση εμπεριογνωμόνων για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι «υπήρχε μια γενικευμένη έλλειψη παραστατικών στοιχείων την οποία επισημαίνουν και η κοινή πείρα λέει ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις, όταν δεν είσαι εντάξει με τα χαρτιά, κάτι θέλεις να καλύψεις» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «το εύρημά τους αυτό έρχεται να ''κουμπώσει'' με τις πληροφορίες που είχαμε εμείς ως Εξεταστική Επιτροπή ότι ποσά χρημάτων σημαντικά διακινούνταν με απλές εντολές, δίδονταν υπό τη μορφή ενισχύσεων, χωρίς κριτήρια, για την προβολή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Αυτά δικαιολογούν μια τσαπατσουλιά μεν αλλά όχι τόσο μεγάλη, τόσο γιγαντιαία».
Τέλος, ο Α. Μπαλωμενάκης κατέληξε πως «υπάρχει το τεράστιο θέμα του Ντυνάν. Ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάστηκε ένα νοσοκομείο ιδιοκτησίας κοινωφελούς ιδρύματος σε ιδιωτικά χέρια είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. Εκεί έχει πάρει διαφορετικού χαρακτήρα πτυχές -και νομικές και στοιχεία συναλλαγής, κομπίνας και μεθοδεύσεων, που πρέπει να επισημανθούν και ενδεχομένως υπάρξουν και τιμωρίες».
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία μίλησε δημόσια για την έκθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο 2007 – 2014. Σύμφωνα με τον Α. Μπαλωμενάκη η έκθεση τονίζει την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, από τις ενημερώσεις των τραπεζών για λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Οι ισολογισμοί 2007-2014 δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα» σχολίασε ο Α. Μπαλωμενάκης χαρακτηρίζοντας «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων τα οικονομικά του Κέντρου το παραπάνω διάστημα. «Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές» κατέληξε.
Η απάντηση Άδωνι για την έκθεση
Απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι «δυστυχώς, ο κ. Μπαλωμενάκης είτε από άγνοια είτε σκοπίμως παραπλάνησε τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι δήθεν οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν τρύπα ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ στις λογιστικές χρήσεις της περιόδου 2007-2014 του ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Η έκθεση των ορκωτών λογιστών αναφέρει μια λογιστική διαφορά (χωρίς να λείπουν τα χρήματα) ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη χρήση του έτους 2009-2010. Η λογιστική αυτή διαφορά βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια και καταλήγει στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2014, κατά τη διάρκεια της δικής μου υπουργικής θητείας και του κ. Μάκη Βορίδη. Όχι μόνο δεν λείπουν 230 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πολάκης, αλλά δεν λείπει ούτε ένα ευρώ. Έναν λογιστή να είχε ρωτήσει ο κ. Μπαλωμενάκης, θα τον είχε προστατεύσει» συνέχισε ο Ά. Γεωργιάδης.
Τέλος, κατέληξε ότι «σε κάθε περίπτωση, αν και η λογιστική αυτή διαφορά δεν αφορά στη δική μου θητεία, εφόσον η Επιτροπή θέλει να την ερευνήσει δεν έχει παρά να καλέσει την πρώην Υπουργό Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία άλλωστε έχει κάνει και δηλώσεις υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Επιτροπή. Αν νομίζουν ότι θα αλλάξουν την ατζέντα από τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία στο Μάτι, είναι πολύ γελασμένοι».