Με αφορμή την παρατήρηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ για την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των πολιτών στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «είναι λογικό να υπάρχει στενοχώρια στον κόσμο και μία απαίτηση να κάνει η κυβέρνηση περισσότερα», σημειώνοντας πως «συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης των κατοίκων που έχουν πληγεί».

«Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποπομπής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια,  παρέχοντας κάλυψη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης.

«Σιγουρα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιώ την ευθύνη για τις όποιες αδυναμίες εντόπισα και για τις οποίες, εξάλλου, σας μίλησα ανοιχτά» ανέφερε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι και οι υπουργοί κατά κανόνα -υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις που μπορεί να μην είναι εναρμονισμένες με το αίσθημα της κοινωνίας και αποδίδω πολύ σημασία σε αυτό- χρειάζονται κάποιο χρόνο προκειμένου να δείξουν το έργο τους. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας. Ο σκοπός του και ο ρόλος του την ώρα της κρίσης είναι συντονιστικός. Αλλά ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών».

«Ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης» είπε επίσης ο πρωθυπουργός για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, προσθέτοντας μάλιστα: «εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση». 

Αντίθετα επέμεινε στην απόφαση να μην υποστηρίξει τον Γιώργο Πατούλη στη περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας πως είναι «λίγο παλιά αυτή η συζήτηση» καθως αυτή τη στιγμή υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς και ότι «προκρίναμε ότι ήταν η πιο κατάλληλη επιλογή».

Σε σχέση με τον ξυλοδαρμό πλημμυροπαθή από τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπεο, ο Μητσοτάκης καταδίκασε «κάθε βία», ενώ ισχυρίστηκε πως δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ και ότι «είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε επίσης πως «παρά τις μεγάλες αυξήσεις, πλησιάζουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας», ενώ έταξε «έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24», όπως επίσης αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και μία ακόμη αύξηση για τους συνταξιούχους που θα ξεπεράσει το 3%.