Το πράσινο φως στις παράνομες επαναπροωθήσεις έδωσε με τον δικό του τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας από τη Σάμο ότι αυτές συμβαίνουν στη θάλασσα και αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, διότι για κάθε αποτροπή παράνομης εισόδου η οποία λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις όπου το Λιμενικό μας, με αυτοθυσία, σώζει ανθρώπινες ζωές» δήλωσε, παρέχοντας πλήρη κάλυψη σε επιχειρήσεις αποτροπής του Λιμενικού, όχι μόνο αμφιλεγόμενες αλλά και παράνομες, όπως τις καταγράφει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου που ερεύνησε την εμπλοκή της Frontex στις παράνομες επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Χαρακτηρίζοντας «αυστηρή αλλά δίκαιη» την εν λόγω πολιτική, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για παροχή κάλυψης στις παράνομες επιχειρήσεις.  «Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω κατά 90%. Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών, τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους υποσχόμενοί τους εύκολη είσοδο στην πατρίδα μας». Νωρίτερα είχε σπεύσει να συγχαρεί και το Λιμενικό Σώμα, λέγοντας πως για το έργο αυτό του «αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια. Πράγματι κάνουν μια πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες τον χρόνο» και «κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης».