Έπειτα από τις ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες και τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που προκάλεσαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχει επιδοθεί σε σχέδιο για την «παρακολούθηση τους» με στόχο τον περιορισμό τους, όπως διαρρέει από πηγές του υπουργείου.

Μόλις μία μέρα πριν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπενθύμιζε τα αυτονόητα σε ανακοίνωση του προς τους αστυνομικούς, αναφερόμενο στα διακριτικά που οφείλουν να φέρουν στη στολή τους. Μάλιστα, εκτός αυτών, ανέφερε επίσης ότι «για τις μονάδες αποκατάστασης τάξης, δηλαδή τους υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας». Ωστόσο, και αυτό αποτελούσε υπενθύμιση καθώς αποτελεί «υποχρέωση» με ανάλογη διαταγή από το 2010.

Σύμφωνα πηγές του υπουργείου Προστασίας που επικαλείται το ethnos.gr, σε αυτή την κατεύθυνση, στελέχη του υπουργείου εξετάζουν σοβαρά τις προτάσεις συνδικαλιστών για τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός του 2020 να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.

Το ethnos.gr ρώτησε συνδικαλιστές που υπηρετούν στα ΜΑΤ για το θέμα, και πήρε την ακόλουθη απάντηση: «Το υλικό από την κάμερα δεν μπορεί να το παραποιήσει κανείς. Και εάν το πράξει, τότε φαίνεται ότι το υλικό παραποιήθηκε. Συνεπώς θα πρόκειται για αδιάψευστο μάρτυρα όλων όσων συμβαίνουν στις επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση καμερών είτε στα κράνη είτε στις στολές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι κ. Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου σχεδιάζουν να τοποθετήσουν συσκευές καταγραφής εικόνας στα κράνη των επικεφαλής των διμοιριών.Σκοπός και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι «οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. να γίνονται υπό το φως της κάμερας», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Όπως αναφέρεται, τη σχετική πρόταση είχαν διατυπώσει προ ημερών σε επιστολή τους προς τον κ. Χρυσοχοΐδη οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

«Γκρίνια» ακόμα και για τα διακριτικά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χθεσινή ανακοίνωση-υπενθύμιση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν φαίνεται να έλαβε θερμής υποδοχής από μερίδα των αστυνομικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης Πάκος,  ο οποίος υπηρετεί στα ΜΑΤ και είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, σε άρθρο του έγραψε το εξής:

«Με τεράστια έκπληξη είδα τον τρόπο που αναπαράγεται σε ΜΜΕ μια διαταγή του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για το κανονικό της στολής του αστυνομικού. Η υπενθύμιση μιας διαταγής που ισχύει από το 2010 και αναφέρει ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ πρέπει να φέρουν διακριτικό αριθμό στο κράνος τους έφερε πλήθος δημοσιεύματων και εγώ προσωπικά δέχθηκα δεκάδες τηλεφωνήματα για το θέμα».

«Δυστυχώς όμως άνθρακες ο θησαυρός, τα νούμερα στα κράνη τα φοράμε 10 χρόνια και ουδέποτε τα βγάλαμε, όπως και άλλα διακριτικά, προς τι λοιπόν όλο αυτό; τι διαφορετικό θα γίνει τώρα; Είναι δεδομένο ότι η συνεχιζόμενη στοχοποίηση της αστυνομίας και ιδιαίτερα κάποιων συγκεκριμένων υπηρεσιών οδηγεί σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια».

«Η προφανής προσπάθεια ορισμένων να εξαναγκάσουν την αστυνομία σε οπισθοχωρηση έναντι των γνωστών και χαιδεμένων μειοψηφιών, μάλλον πιάνει τόπο και οι αρμόδιοι παρακολουθούν απλά. Αν πετύχει η επιλογή νόμος και τάξη, ως εργαζόμενος, μου είναι αδιάφορο, όταν φαίνεται να μην ενδιαφέρει άλλους και άλλους. Για να δουλέψω θέλω όρους, σαφήνεια εντολών, συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και όχι να είμαι στο μέσο επικοινωνιακών παιχνιδιών. Αλλά μάλλον ζητάω πολλά. Εδώ δεν μπορούν τόσα χρόνια να μας εξοπλίσουν σοβαρά και δουλεύουμε με υλικά του 2000 ακόμα».

Υ.Γ  «Τα νούμερα στα κράνη τα αλλάζουμε συχνά και πληρώνουμε τα αυτοκόλλητα από την τσέπη μας, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω ως εκπρόσωπος εργαζομένων να γίνει αυτό ξανά. Ας μεριμνήσουν να τα πληρώσει η υπηρεσία όπως υποχρεούται. Την ώρα που ο Στρατός δίνει στα στελέχη του επίδομα 120 ευρώ εμείς μόνο πληρώνουμε».