Την τριήμερη περιοδεία του σε δομές φιλοξενίας της βορείου Ελλάδας ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σε δηλώσεις που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στη δομή φιλοξενίας Λαγκαδικιών, σημείωσε πως «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας, τόσο των ωφελούμενων, όσο και των κατοίκων, αλλά και να επιταχύνουμε την διαδικασία διαχωρισμού των προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες».

Ακόμη πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να ξέρουν οι κάτοικοι των περιοχών ότι οι δομές λειτουργούν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους ασφάλειας. Δημιουργούμε ειδικούς χώρους για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων». Νωρίτερα ο Νότης Μηταράκης είχε επισκεφτεί τις δομές στα Λουτρά Απολλωνίας και το Βαγιοχώρι.

Κάμερες, περιφράξεις, συστήματα ασφαλείας και κάρτες εισόδου για ωφελούμενους και εργαζόμενους

Πέραν από τη περιοδεία του Νότη Μηταράκη στις δομές φιλοξενίας, άλλο κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη, τον Διοικητή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Τάσο Μαντάγαρη και τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων Βαγγέλη Κωνσταντίνου, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δέλτα με τον οποίο και συζήτησε ζητήματα που αφορούν τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Δέλτα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο βάρος που σηκώνει ο Δήμος με τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών και ζήτησε να πληροφορηθεί για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με αποσυμφόρηση αλλά και σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που δεν έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκουν καταφύγιο έξω από την δομή στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Ο δήμαρχος από πλευράς του υποστήριξε πως «ο Δήμος Δέλτα έχει επιφορτιστεί με τη φιλοξενία πολλών μεταναστών και προσφύγων ο αριθμός των όποιων ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής μας. Αυτός ο αριθμός διογκώνεται με τις ανεξέλεγκτες προσθήκες νεοεισερχομένων μεταναστών που καταφέρνουν και εισβάλλουν στο χώρο φιλοξενίας του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου πολλές φορές χωρίς να ελεγχθούν και να ταυτοποιηθούν και να κυκλοφορούν σε κοινότητες του Δήμου», είπε ο δήμαρχος.

Παράλληλα ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στις κοινότητες του Δήμου Δέλτα, με τους παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης να μεταφέρουν την απόφαση να καταργηθεί η φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής του δήμου Δέλτα, όπως ήδη έχει συμβεί σε άλλες περιοχές και δρομολογείται για ολόκληρη τη χώρα.

Το κλιμάκιο του υπουργείου έδωσε διαβεβαιώσεις στο δήμαρχο, σύμφωνα με τις οποίες το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά «θα οχυρωθεί», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, με νέα συστήματα ασφαλείας «προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία», ενώ δεν θα γίνει επέκταση της υπάρχουσας δομής και δεν θα αυξηθεί και ο αριθμός των διαμενόντων σε αυτή.
Στα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που το κλιμάκιο του υπουργείου «υποσχέθηκε» να εφαρμόσει, περιλαμβάνονται περίφραξη περιμετρικά του πρώην στρατοπέδου με κάμερες και συστήματα ασφαλείας ενώ όσοι διαμένουν στη δομή άλλα και οι εργαζόμενοι θα εφοδιαστούν με ειδικές κάρτες με σκοπό τον έλεγχο και καταγραφή της εισόδου και εξόδου τους από το χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Ταυτόχρονα θα αυξηθεί περαιτέρω και η αστυνομική παρουσία εκτός της δομής, ώστε να αποτραπεί η παραμονή μη καταγεγραμμένων μεταναστών και προσφύγων, ενώ όπως αναφέρει ο Δήμος σχετικά με τις μετακινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων, με την ένταση της αστυνομικής παρουσίας, θα αποφευχθεί η «ανεξέλεγκτη μετακίνηση τους στις κοινότητες».