Τον Δεκέμβριο τελικά οι αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε.
Νέος γύρος έντασης Ελλάδος – Τουρκίας με την επανεμφάνιση του «Oruc Reis» στην Αν. Μεσόγειο
Σχετικά με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων στην ουσία έγιναν οι ίδιες αναφορές με ότι ειπώθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και δόθηκε πίστωση χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα καλείται η Τουρκία:
«να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο
«να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου»
Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε την τελευταία περίοδο, με την έκδοση NAVTEX για το Ορούτς Ρέις και το άνοιγμα των Βαρωσίων.
«Έπρεπε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσουμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους για ποιο λόγο είναι σημαντικό το γεωπολιτικό κομμάτι για όλη την Ευρώπη και οι θέσεις μας έγιναν αντιληπτές», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θίχτηκε και το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι «η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Έθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή»
Για το Ούρουτς Ρέις είπε «πολλοί ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της Άγκυρας να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο και οι πιο “καχύποπτες” χώρες άρχισαν να πείθονται».
«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις απαραίτησεις αποφάσεις για κυρώσεις», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από τη Σύνοδο τόνισε ότι οι «Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες και στις συζητήσεις τους επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου».
«Συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου και συζητήσαμε τις εξελίξεις. Θα παρακολουθούμε ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πολύ στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε συνεργασία με τις χώρες που εμπλέκονται στενότερα», ανέφερε.