Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς και ότι η ΕΕ προτίθεται να προσφέρει ανταλλάγματα στην Άγκυρα, προκειμένου να η Τουρκία να συνεργαστεί στη διαχείριση της κρίσης.

Για το ζήτημα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στο τέλος του μήνα. 

Συνεργασία Λιμενικών Σωμάτων

Σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησαν να δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός μεταξύ των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών με την τοποθέτηση εκατέρωθεν ακολούθων των Λιμενικών Αρχών.

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για συνέχιση των συζητήσεων ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία.

Για τα hot spot, η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής στα εδάφη της, ωστόσο θέτει ενστάσεις στον μηχανισμό επανεγκατάστασης.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η εκταμίευση πόρων προς την Τουρκία πρέπει να συνδέεται με απτά αποτελέσματα στον περιορισμό των διακινητών.

Ανάπτυξη σχέσεων

Ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για τέσσερις άξονες ανάπτυξης των σχέσεων, θέτοντας στην ατζέντα συνεργασία στον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε «στις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό». Σημείωσε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να εξεταστούν «στο πλαίσιο των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχουν οι δύο χώρες από τις συμφωνίες τις οποίες έχουν υπογράψει».

Κυπριακό, ΕΕ και Συρία

Ως προς το Κυπριακό, ανέφερε ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας» και ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα θα συμβάλλουν θετικά στις συνομιλίες στην Κύπρο».

Ακόμα, ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για «κοινή στάση της Τουρκίας και της Ελλάδας για το μέλλον της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες χώρες που στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», τονίζοντας ότι «το πρόβλημα στη Συρία οφείλεται στο καταπιεστικό καθεστώς και στην τρομοκρατική οργάνωση».