Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έκαναν σαφές πως η χώρα θα πρέπει -από την Πρωτομαγιά και έπειτα- να πορευτεί με νέο πτωχευτικό δίκαιο, του οποίου τα ίχνη ακόμα αγνοούνται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Αlpha) και Φωκίωνας Καραβίας (Eurobank), και στο τραπέζι τέθηκε το σχέδιο Ηρακλής και τα 30 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρεται, οι τραπεζίτες συντάχθηκαν με το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την πιθανότητα επιτυχίας του σχεδίου, σημειώνοντας πως το σχέδιο Ηρακλής θα έχει νόημα μόνο εάν υπάρξει μηδενική στάθμιση κινδύνου στις εγγυήσεις. Το δημοσίευμα επικαλείται επιπλέον «καλά πληροφορημένες πηγές» σημειώνοντας πως οι ευρωπαϊκές αρχές κρίνουν πως δεν χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις για τα εν λόγω δάνεια, και πως έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα ξεπερνώνται νομικά εμπόδια, την ώρα που η πίεση δανειστών και πραγματικότητας θα είναι μεγάλη.

Ένα ακόμα ζήτημα που φέρεται να τέθηκε από τους τραπεζίτες ήταν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με τους πρώτους να θεωρούν πως θα πρέπει να συντμηθεί το επταετές πλάνο πληρωμής των καταπτώσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, και τα επτά έτη να γίνουν πέντε. Η υπόθεση αφορά 600.000 δάνεια που έχουν χορηγηθεί είτε ως επιχειρηματικά από το ΕΤΕΑΝ είτε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (σεισμόπλητοι, πυρόπληκτοι κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό ο πλειστηριασμός των ενεχύρων είναι δύσκολος, παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλίσεις περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση των δανείων αυτών εκτιμάται σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς ισολογισμούς, με αποπληρωμένο μόλις το 8%, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν μπορούν ούτε να τιτλοποιηθούν ούτε να πωληθούν σε funds. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται να μέμφεται τους τραπεζίτες για το γεγονός πως δεν εξάντλησαν τις δυνατότητες ανάκτησης των εν λόγω δανείων.

Όπως αναφέρεται, η πλευρά των δανειστών προκρίνει την επιτάχυνση των διαδικασιών, μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος που θα αφορά τα εγγυημένα δάνεια και τις καταπτώσεις.