«Καμιά τιμή για τους βιαστές» φώναζαν τα μέλη των Femen κατά την άφιξη του Ρομάν Πολάνσκι για να παρουσιάσει την πιο πρόσφατη ταινία του που τιτλοφορείται «Βασισμένο σε αληθινή ιστορία», σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του.


«Πολύ Σημαντικός Παιδοεγκληματίας»
 

Οι διαδηλώτριες, που είχαν γράψει στο στήθος τους το σύνθημα «Πολύ Σημαντικός Παιδοεγκληματίας» (Very Important Pedocriminal – για να σχηματίζεται το αρκτικόλεξο VIP) απομακρύνθηκαν γρήγορα από την είσοδο της Κινηματογραφικής Λέσχης αλλά συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους έξω από το κτίριο.
 
«Το να εκτιμούμε έναν καλλιτέχνη δεν συνεπάγεται να αποσιωπούμε τα εγκλήματά του», σχολίασε η Σαναά Μπεκά, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα φεμινιστικών οργανώσεων και πήγε στη Λέσχη για να διαμαρτυρηθεί, σύμφωνα με το euronews. «Αν ο βιασμός είναι τέχνη, δώστε στον Πολάνσκι όλα τα Σεζάρ» έγραφε ένα από τα πολλά πανό που κρατούσαν οι γυναίκες.
 
Υπό την πίεση φεμινιστικών οργανώσεων ο Ρομάν Πολάνσκι αναγκάστηκε στις αρχές του έτους να αρνηθεί την προεδρία της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Σεζάρ. Παρά τις διαμαρτυρίες, η Κινηματογραφική Λέσχη αρνήθηκε να υποκύψει, διαδηλώνοντας την «ανεξαρτησία» της και καταγγέλοντας με τη σειρά της τις πιέσεις ως «ξεκάθαρη λογοκρισία».