«Ο Καναδάς δεσμεύεται να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση όπου και όποτε εντοπίζεται. Σήμερα, ξεκαθαρίζουμε σε όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις: θα λογοδοτήσετε. Ο Καναδάς στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, η επικεφαλής του ρωσικού εποπτικού φορέα τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ιρίνα Βόλκ, και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης ο διευθυντής της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας VGTRK Oleg Dobrodeev, η δημοσιογράφος Olga Skabeyeva, ο επιχειρηματίας Alexander Lebedev, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Arkady Mamontov, ο ηθοποιός και κινηματογραφιστής Tigran Keosayan και άλλοι.

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η VGTRK, το Channel One, το NTV, το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Gazprom Media, το RT και το Sputnik. Συνολικά, η Οτάβα έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.150 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Η Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε πως «κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη θα επέβαλαν μόνο οι σατανιστές».

Εκτός από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης κυρώσεις στον 75χρονο Πατριάρχη, τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο απέφυγε να τον συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» των προσώπων στα οποία επέβαλε κυρώσεις.