«Ζητώ ταπεινά συγχώρεση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί εναντίον των ιθαγενών”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε χιλιάδες ιθαγενείς στο Μάσκουατσις της Άλτα. «Εδώ, από αυτόν τον τόπο, που συνδέεται με οδυνηρές αναμνήσεις, θα ήθελα να ξεκινήσω αυτό που θεωρώ προσκύνημα. Ένα προσκύνημα μετάνοιας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώην σχολείο διαμονής των Ινδιάνων Ερμινέσκιν.

Ο ανώτατος ποντίφικας αναγνώρισε ότι οι πολιτικές αναγκαστικής αφομοίωσης περιθωριοποίησαν τους ιθαγενείς, απογύμνωσαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και επηρέασαν τη σχέση τους με το οικείο περιβάλλον τους.

Τα λόγια του Πάπα συνοδεύτηκαν από την παραδοχή της ευθύνης για τη θεσμική συνεργασία της εκκλησίας σε αυτή την καταστροφή, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά, θεωρείται «πολιτιστική γενοκτονία».

Ο Πάπας υπογράμμισε ότι πρέπει να διεξαχθούν διάφορες έρευνες σχετικά με τις ενέργειες του παρελθόντος μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια των γεγονότων, λέγοντας ότι η συγγνώμη αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της αλήθειας με τους ιθαγενείς.