Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δεμίρης ρωτήθηκε για το εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απαντώντας «έχω τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κατέθεσε αίτημα ώστε να διαβιβαστούν στη βουλή τα ονόματα και οι υποθέσεις 15.000 προσώπων που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει το δικαίωμα να εκφράσει γνώμη επί της τοποθέτησης του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Ο υπουργός Επικρατείας, εξάλλου, βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής (29 Ιουλίου) είχε υποστηρίξει ότι κανένας πολιτικός δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δέχθηκε ερωτήσεις, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ζητά απαντήσεις για το εάν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που ήταν υπό παρακολούθηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διασύνδεση κράτους και παρακράτους» και ζήτησε εξηγήσεις και για το Predator και κατά πόσο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από την Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πάντως, σφοδρά πυρά φέρεται να εκτόξευσε και ο Χάρης Καστανίδης, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κατηγορεί την κυβέρνηση για εκτροπή και στην περίπτωση αλλαγής φρουράς στην ΕΥΠ.  Ανοιχτό, τέλος, παραμένει το ζήτημα των προσώπων που θα κληθούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την κυβερνητική πτέρυγα να επιθυμεί να… παρελάσουν πολλά πρόσωπα, εκτός των Γ. Γεραπετρίτη, Γρ. Δημητριάδη, Π. Κοντωλέωντα, Κ. Πιερρακάκη, Χρ. Ράμμο και Β. Βλάχου,  με την αντιπολίτευση να εκφράζει ενστάσεις για τον μεγάλο αριθμό των προσώπων που θα κληθούν.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο διορισμός του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ πέρασε από την επιτροπή μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε εκφράσει αρνητική γνώμη και καταψήφισε την υποψηφιότητά του.