Τις ευχές τους προς την εκπαιδευτική κοινότητα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  δίνουν οι ηγέτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας τις ελλείψεις τόσο σε υποδομές και προσωπικό, αλλά και τα προβλήματα σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο

«Καλή σχολική χρονιά» σε όλους και όλες, «δύναμη, υπομονή, φροντίδα στους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους τους» εύχεται ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημειώνει ότι «όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο».

Στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι «και τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες».

Και προσθέτει πως «το μόνο που άλλαξε είναι οι κανόνες: Πέρυσι στην αρχή μάς έλεγαν ότι δεν κολλάνε τα παιδιά στα σχολεία. Μετά μας είπαν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν πρώτα, γιατί τα παιδιά μας είναι πολλαπλασιαστές του ιού. Φέτος μας λένε ότι για να κλείσουν θα πρέπει να νοσήσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 15 παιδιά σε κάθε τάξη».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «το συναίσθημα που για άλλη μια φορά μάς κυριεύει στο πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι ανασφάλεια και ανησυχία», γιατί «κάθε νοήμων γονιός δεν χρειάζεται να είναι λοιμωξιολόγος για να καταλάβει τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο».

«Παρόλα αυτά, ετοιμάσαμε σήμερα τα παιδιά μας και τα είδαμε να τρέχουν με τη σάκα στον ώμο και με ανυπομονησία, για να βρούνε τους φίλους τους και τους καθηγητές τους. Γιατί όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο», καταλήγει.

ΚΙΝΑΛ: Ασφαλής και αποδοτική σχολική χρονιά, χωρίς κινδύνους για την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο 12ο Δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απ’ όπου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

«Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και το απαράδεκτο θα κλείνει τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένειά τους», επισήμανε.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εμβολιασθούν και ταυτόχρονα τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιήσει κινητά συνεργεία στα σχολεία για ενημέρωση και ενίσχυση των εμβολιασμών. Επίσης, ευχήθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια ασφαλή και αποδοτική σχολική χρόνια, χωρίς κινδύνους για την υγεία τους και χωρίς νέα μαθησιακά κενά.

ΜέΡΑ25: Οι συνταγές της Μητσοτάκης Α.Ε. παραμένουν οι ίδιες εγκληματικές και αποτυχημένες

«Ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Ευχόμαστε σε όλες και όλους, όσες και όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, καλή σχολική χρονιά, χωρίς τα περυσινά μπρος-πίσω και τα άνοιξε-κλείσε και τις παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας. Δυστυχώς όμως, η κ. Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν τα σχολεία να ξανά ανοίξουν και φέτος, ακριβώς όπως και την προηγούμενη χρονιά. Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών, των μαθητριών, των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων από την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει ξανά τα σχολεία να κλείσουν, όπως ήδη έχει αφήσει να εννοηθεί η νέα υφυπουργός Παιδείας» αναφέρει το ΜέΡΑ25.

«Το ΜέΡΑ25, από την προηγούμενη ακόμα έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και τώρα, ζητάει από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το Υπουργείο Παιδείας, να υπάρξουν τουλάχιστον για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μαζικά δωρεάν δημόσια rapid test, ιδιαίτερα τώρα με την έναρξη της χρονιάς όπου ήδη καταγράφονται πολλές χιλιάδες κρούσματα, αλλά και στη συνέχεια. Καλούσαμε την Κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των μαθητών και μαθητριών ανά τάξη. Να επιτάξει ιδιωτικά κτίρια ώστε να χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας και να προσλάβει μόνιμους εκπαιδευτικούς. Η στάση δυστυχώς για άλλη μια φορά της Μητσοτάκης Α.Ε. και της εκπροσώπου των κολλεγιαρχών κ. Κεραμέως, ήταν στάση επικίνδυνη και ανεύθυνη.

Αντί για μαζικά rapid test στον μαθησιακό πληθυσμό, προκρίνουν την απάτη των selt test και αυτή μόνο για τους ανεμβολιάστους. Αντί για μείωση του μαθητών ανά τάξη, προκρίνουν την απαίτηση του 50% +1 των κρουσμάτων ανά τάξη για το κλείσιμο της. Αντί για μέτρα πρόληψης, επιτήρησης και ιχνηλάτησης, προωθούν και πάλι τον κυβερνητικό αυταρχισμό απέναντι στην νεολαία και τους εκπαιδευτικούς» προσθέτει.

«Δυστυχώς οι συνταγές της Μητσοτάκης Α.Ε. παραμένουν οι ίδιες εγκληματικές και αποτυχημένες από την έναρξη της πανδημίας. Ευτυχώς όμως η μαθητική και φοιτητική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί, οι ακαδημαϊκοί και οι γονείς αντιδρούν, διεκδικούν και απαιτούν μια πραγματικά ασφαλή υγειονομικά χρονιά με σχολεία και πανεπιστήμια ανοιχτά. Η διεκδίκηση και η απαίτηση αυτή, ήταν και θα είναι η προμετωπίδα του αγώνα του ΜέΡΑ25 και φέτος, απέναντι στον κυνισμό και την αναλγησία της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: ΚΚΕ και ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στους αγώνες

«Αυτή τη μέρα η σκέψη μας είναι με τις νέες και τους νέους, που ξαναβρίσκουν τους φίλους τους και συναντιούνται στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο», σημείωσε στο δικό του μήνυμα ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που πρόσθεσε: «Είναι με τους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική ζωή. Είναι με τους εκπαιδευτικούς, που νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν να μορφώσουν, να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας».

«Όμως, παράλληλα με τη χαρά και την προσμονή, υπάρχουν τα ερωτηματικά, η αγωνία μπροστά σε μια πολιτική, που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που δεν στηρίζει την ουσιαστική μόρφωση των νέων. Αντίθετα, βάζει συνεχώς εμπόδια και φραγμούς», επισήμανε και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο:

  • Τα σχολεία να είναι ασφαλή, να δίνουν ουσιαστική μόρφωση, καλλιέργεια στα παιδιά μας.
  • Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται μόνο από δίψα για μάθηση και δημιουργία. Όχι από άγχος.
  • Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, να μορφωθούν τα παιδιά, να μην είναι ατομική υπόθεση, αλλά κυρίως κρατική ευθύνη.

Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους».