Το έγγραφο, που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα stonisi.gr, αφορά τη σύμβαση για εργασίες ύψους 854.390,86 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και υπογράφτηκε μόλις προχθές Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.
Η προθεσμία του έργου σύμφωνα με τη σύμβαση είναι δυο μήνες από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης. Δηλαδή το πρωί της 2 Νοεμβρίου η νέα κλειστή δομή της Μόριας η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι έτοιμη και θα λειτουργεί.
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής σύμβασης για την περίφραξη και στη συνέχεια της μετατροπής του ΚΥΤ της Μόριας σε κλειστή δομή, όπως και της αντίστοιχης δομής στη ΒΙΑΛ της Χίου, ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε σε αυτήν.
Όπως ο Υπουργός αναφέρει: «Προχωράμε στην μετατροπή δομών Λέσβου και Χίου σε κλειστές και ελεγχόμενες. Για την προστασία της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ένας 40χρονος Σομαλός που διέμενε στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας διαγνώσθηκε το περασμένο βράδυ θετικός στη νόσο του κορονοϊού. Όπως έγινε γνωστό ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ εισήχθη για νοσηλεία λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για τον πρώτο κάτοικο του καταυλισμού που διαπιστώνεται ότι ασθενεί. Ας σημειωθεί ότι σε ανάλογη περίπτωση στον καταυλισμό του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο ο καταυλισμός τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό.
Στον καταυλισμό σήμερα διαμένουν περί τους 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες.
Μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος και με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
«Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνοντας πως στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση.
Μάλιστα, ο Υπουργείο ρίχνει έμμεσα το φταίξιμο στον πρόσφυγα, που είχε λάβει απόφαση εξόδου ωστόσο επέστρεψε στον καταυλισμό καθώς δεν μπορούσε να βρει καταλυμα σε άλλο μέρος της χώρας.«Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες. Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομή» αναφέρεται σχετικά.
«Να αποφευχθεί μια υγειονομική τραγωδία»
Τη λήψη μέτρων «ώστε να αποφευχθεί μια υγειονομική τραγωδία στον καταυλισμό» ζητούν οι οργανώσεις Oxfam και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε κοινή τους ανακοίνωση, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19
«Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της στην Ε.Ε., πρέπει να λάβουν άμεσα δράση και να μεταφέρουν το σύνολο του πληθυσμού των καταυλισμών σε κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.», υπογραμμίζουν.
«Η άφιξη του κορονοϊού στο ευρωπαϊκό χότσποτ της Μόριας, αποτελεί μια καταστροφή για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί. Η ‘κοινωνική αποστασιοποίηση’ και τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα είναι αδύνατον να τηρηθούν – υπάρχουν σχεδόν 12.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε έναν καταυλισμό που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί λιγότερους από 3.000 ανθρώπους.Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, ντουζιέρες ή επαρκής πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό», επισημαίνει η Εβελίν βαν Ρούμπουργκ, διευθύντρια της εκστρατείας της Oxfam για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.
«Σχεδόν έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας, το έκτακτο σχέδιο που κατάρτισε η ελληνική Πολιτεία παραμένει πλήρως ανεπαρκές για να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο, το προσωπικό που εργάζεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τον ευρύτερο πληθυσμό των ελληνικών νησιών.Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στους καταυλισμούς», αναφέρει η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, ειδικός επί του προσφυγικού δικαίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Προσθέτει, ότι «αντί να στοχεύει στην πρόληψη και την αποτελεσματική προστασία της υγείας των ανθρώπων, η ελληνική Πολιτεία επιβάλλει πρόστιμα στις ιατρικές κλινικές του ‘hotspot’ της Μόριας, ενώ παράλληλα προβαίνει στον περιορισμό των θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα».
Οι αρμόδιες αρχές, δεν πρέπει να περιμένουν για μια μαζική έξαρση του κορονοϊού ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που παραμένουν υπό συνθήκες υπερσυνωστισμού στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών, προσθέτουν οι οργανώσεις. Αντίθετα, όλοι οι διαμένοντες του καταυλισμού της Μόριας θα πρέπει να εξετασθούν για τον ιό του COVID, και όσοι διαπιστωθούν πως είναι θετικοί στον ιό, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καταλήγουν.
Δεν λειτουργεί ακόμα παρά τα «εγκαίνια» το νέο Κέντρο Υγείας
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του In.gr, το κέντρο υγείας της Μόριας είναι προγραμματισμένο να ανοίξει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχει ελλείψεις καθώς χρειάζεται και εξοπλισμό και προσωπικό. To Κέντρο μάλιστα «εγκαινιάστηκε» στα τέλη Ιουλίου. Ο Μηταράκης είχε τότε δηλώσει πως: «Η νέα υγειονομική μονάδα που ξεκινά να λειτουργεί στο ΚΥΤ της Μόριας, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, αφενός έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται».
Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 που δημιουργήθηκε στη Λέσβο από τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωση τους καταδίκασαν έντονα την αποτυχία των αρχών να βρουν μια λύση ώστε να διατηρηθεί η δομή ανοικτή, την ώρα που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19 στο κέντρο υποδοχής της Μόριας.
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι τοπικές αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν λύση, παρά τις προσπάθειες αρμόδιων φορέων, και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που διαμορφώνει μία πανδημία»,έλεγε τότε η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το σύστημα δημόσιας υγείας στη Λέσβο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την καταστροφή από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Μόρια. Για αυτόν το λόγο ξεκινήσαμε την παρέμβαση αυτή. Σήμερα αναγκαστήκαμε με λύπη να προχωρήσουμε στο κλείσιμο μιας σημαντικής δομής ανταπόκρισης στην COVID-19 στη Μόρια» συμπληρώνει.
Το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για περιστατικά COVID-19 στη Λέσβο άνοιξε στις 6 Μαΐου, έπειτα από προσπάθειες ιατρικών οργανώσεων σε όλο το νησί και με την υποστήριξη δημόσιων λειτουργών και του τοπικού νοσοκομείου. «Το κέντρο απομόνωσης ήταν το μόνο μέρος στη Λέσβο που παρείχε έναν ασφαλή χώρο στον οποίο άτομα από τη Μόρια που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 θα μπορούσαν να απομονωθούν και να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη» αναφέρουν.
Παρά το γεγονός ότι η δομή αυτή αποτελούσε μέρος του συνολικού πλάνου επείγουσας ανταπόκρισης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που συνωστίζονται στη Μόρια, από την 1η Ιουλίου επιβλήθηκαν από τις τοπικές αρχές πρόστιμα σχετιζόμενα με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή COVID-19 στη Λέσβο
«Είναι αδιανόητο οι τοπικές αρχές να μας παρεμποδίζουν ενώ προσπαθούμε να προστατεύσουμε ευάλωτους ανθρώπους, όταν, ακριβώς δίπλα μας στη Μόρια, βλέπουμε μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους σε απάνθρωπες συνθήκες» είχε προσθέσει τότε η Χριστίνα Ψαρρά.