του Θάνου Καμήλαλη
Το πρόβλημα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ φάνηκε αμέσως. Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «κατέρρευσε το λαϊκίστικο αφήγημα, περί ύπαρξης του περιβόητου “τριγώνου διαπλοκής” με ευθύνη των παλαιών κομμάτων». Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επικαλέστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής και ανέφερε σήμερα απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Μην μας ξαναπείτε τίποτα για τα δάνεια και τα οικονομικά των κομμάτων, γιατί είμαστε οι μόνοι που τα νοικοκυρέψαμε». Το χρέος του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ, λίγο πίσω από τη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται με χρέη περίπου 210 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία της Επιτροπής να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες δεν πτόησε σήμερα τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι, «θα μπορούσα να πάρω και να ζητήσω να δοθούν δάνεια με 'αέρα', όπως έκαναν οι προηγούμενοι, για να σωθεί [ο ΔΟΛ], δε θα το κάνω όμως». Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί «οι προηγούμενοι»; Γιατί, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής απεφάνθη ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή. Κι ας γράφει ξεκάθαρα στο πόρισμα ότι προκύπτουν αδικήματα, όπως αυτά «της ψευδούς βεβαιώσεως, της απιστίας, καθώς και το αδίκημα της παραβίασης τραπεζικών και πιστοδοτικών κανόνων».
Αν υπάρχει η βούληση, συνήθως υπάρχει και τρόπος. Για παράδειγμα, λίγοι θυμούνται ότι αυτήν τη στιγμή διώκεται ποινικά ο πρώην υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μετά από ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για κακουργηματική απάτη και απιστία. H κατηγορία της απιστίας αφορά τα 15 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ έπειτα από εσωτερική έρευνα, και αυτή της απάτης, για το γεγονός ότι είχε προσφέρει ως εγγύηση για δάνεια του ΠΑΣΟΚ, την κρατική χρηματοδότηση σε 4 τράπεζες ταυτόχρονα. Η έρευνα έγινε μετά από μήνυση πολίτη, όπως αναφέρεται, ενός ανθρώπου που ουσιαστικά θα επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στην πολιτική διαπλοκή απ' ό,τι μία Εξεταστική της Βουλής.
Αν επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απλή επικοινωνιακή διαχείριση του μείζονος ζητήματος της διαπλοκής (ο ίδιος τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται π.χ. τη διαπραγμάτευση και την «κοινωνική πολιτική») τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα το πετύχει. Η εποχή, όμως, που αρκούσε να αναφερθεί ένας Πρωθυπουργός σε «θαλασσοδάνεια», να «πει ονόματα», όπως «Θέμος Αναστασιάδης», στη Βουλή και να προκαλέσει εντυπωσιασμό ή έστω συμπάθεια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Έχουμε περάσει στην εποχή που κάποιος πρέπει να εξηγήσει ποιος στο παρελθόν σήκωνε αυτό το τηλέφωνο. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ποιος υπέγραφε τις δανειακές συμβάσεις κομμάτων, προσφέροντας την κρατική επιχορήγηση σε 3-4 τράπεζες ταυτόχρονα. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ποιοι άλλοι γνώριζαν γι' αυτές τις συμφωνίες, γιατί φυσικά ακόμα και η «θυσία» ενός «μικρού Τσοχατζόπουλου» δεν αρκεί. Κάποιος πρέπει επίσης να εξηγήσει με τι όφελος γίνονταν όλα αυτά.
Και για να φτάσουμε στα πιο πρόσφατα: Κάποιος πρέπει να εξηγήσει γιατί ένας επιχειρηματίας, όπως ο Σταύρος Ψυχάρης, και ένας πασίγνωστος δημοσιογραφικός οργανισμός, όπως ο ΔΟΛ, χρειάζονται τη μεσολάβηση της κυβέρνησης μέσω ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (και μετά από μυστική συνάντηση των δύο με τον κ.Παππά που δεν έχει διαψευστεί) προκειμένου «να βρεθεί ο νέος επενδυτής». Γιατί ο ΔΟΛ με τα 220-240 εκατ. χρέη στις τράπεζες έμοιαζε μία ασύμφορη επιχειρηματική δραστηριότητα επί μήνες. Τώρα το σενάριο φαίνεται πολύ πιθανό να αλλάξει.
Εκτός αν πρέπει να πιστέψουμε το σενάριο της σύμπτωσης. Δηλαδή, ότι δύο κόμματα και συγκεκριμένα ΜΜΕ συσσώρευαν χρέη, αλλά παρ' όλα αυτά κατάφερναν εντελώς τυχαία και χωρίς κανένα όφελος και καμία «υπόγεια» συναλλαγή να εξασφαλίζουν νέα δάνεια από τις τράπεζες, τις ίδιες τράπεζες που χρεοκόπησαν και χρειάστηκε να ανακεφαλαιωθούν, ουσιαστικά με χρήματα του ελληνικού λαού. Ότι δύο κόμματα και συγκεκριμένα ΜΜΕ βρέθηκαν με 1,3 δις συνολικό χρέος, σύμφωνα με την Εξεταστική, χρήματα που κανείς δε ζήτησε, κανείς δε μεσολάβησε και κανείς δεν έλαβε.
Προς το παρόν, όμως, οδηγούμαστε σε μία σουρεαλιστική, δυστοπική περίοδο, όπου το επιχείρημα της πλευράς των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με τη διαπλοκή θα είναι «Να, κάναμε εξεταστική» και το επιχείρημα της πλευράς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα είναι «να, κάνατε εξεταστική».
Σε αυτήν την περίοδο, δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το πώς θα λογοδοτήσουν όσοι συμμετέιχαν και συμμετέχουν πολιτικά στο «τρίγωνο της διαπλοκής». Μα φυσικά, όπως ακριβώς πλήρωνε τα δάνεια του και ο Ψυχάρης. «Με αέρα».