«Κάποιοι στήνουν σκηνικό σύγκρουσης» και όψιμο κλίμα συναίνεσης από τον Μητσοτάκη
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αλλά επιλέγοντας χαμηλότερους τόνους από τον υφιστάμενό του, υπουργό Προστασίας του Πολίτη που πυροδότησε πλήθος έντονων αντιδράσεων με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων από την αστυνομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σκηνικό σύγκρουσης» που «στήνουν κάποιοι», χωρίς καμία αναφορά στον ίδιο τον υπουργό του, δείχνοντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση, που στην συντριπτική της πλειοψηφία κατήγγειλε την πρωτοφανή στη Μεταπολίτευση, χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συναθροίσεων, δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε παράλληλα να απαξιώσει την έντονη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο για την επιβαλλόμενη απαγόρευση από την ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας πως «ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας». Σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο της τοποθέτησής του, ο ίδιος ανάφερε πως οι απαγορεύσεις επιβάλλονται «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο», παρότι και η αντιπολίτευση και πλήθος φορέων, όπως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Ενώσεων ζήτησε με ανακοίνωσή της.
Τέλος, επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός, απηύθυνε κάλεσμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς για μία «από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο», και μάλιστα με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μια λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι» ανέφερε, ωστόσο όπως έχει γίνει γνωστό, ο ίδιος πρόκειται να βρεθεί την ίδια ημέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας με φόντο την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε αναλυτικά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη:
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα Μητσοτάκη:
«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.
Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων. Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.
Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.
Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».