Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής δήλωσε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να είναι πάνω από όλα εν μέσω πανδημίας, αφού «κάποτε θα πεθάνουμε», αλλά δεν μπορούν να υποχωρούν όλα μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε».

Μιλώντας για τα μέτρα κατά της πανδημίας, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας τόνισε ότι οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης. Το  κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο μας».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν γίνεται η άρση των μέτρων να εξαρτάται μόνο από την άποψη των επιδημιολόγων που είναι ειδικοί, αφού αν τα πάντα κλείσουν για δύο χρόνια οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείναμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».