«Είμαστε σε ειδικές συνθήκες εδώ και τρία χρόνια, ολόκληρη η χώρα και ο κόσμος περνά δύσκολες στιγμές. Οι εκρήξεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση πολύ ανεπτυγμένα υγειονομικά συστήματα, είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε δεδομένα πλέον, όχι απλά ενδείξεις, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ότι οι ιογενείς λοιμώξεις θα παρουσιάσουν κορύφωση το επόμενο δίμηνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη ήρθε νωρίτερα, τέλη Νοεμβρίου κατέρρευσε το σύστημα της Αγγλίας», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Στις εξάρσεις της πανδημίας «ήταν εφιαλτικές οι στιγμές που ζήσαμε, χάσαμε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νέους ανθρώπους. Ουαί και αλίμονο αν συμβεί και για τα παιδιά μας» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως  «η βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη “πληγή”, καθώς στερείται παιδιατρικού νοσοκομείου ενώ έχει 30% του πληθυσμού της χώρας. Είναι μεγάλη η έλλειψη, έχουμε μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και είναι 100% γεμάτες», ενώ «θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω» με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

«Πρόκειται για ξεχωριστές ειδικότητες, τα παιδιά έχουν ειδικές ανάγκες και νοσηλεία, δεν μπορεί μια νοσηλεία ενηλίκων να μετατραπεί σε παίδων. Η μεγάλη αυτή έλλειψη είναι που επιβάλλει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με την έξαρση» και προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «μια βροχιολίτιδα σε παιδάκι, με καλοήθη εξέλιξη, θα είναι έγκλημα να χαθεί επειδή δεν υπάρχει μια κλίνη», προσέθεσε για τις ελλείψεις προσωπικού στις κλινικές παίδων

«Αυτή την στιγμή, ακόμη και αν αγοραζόταν ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ Παίδων, τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι εξειδικευμένοι γιατροί με τόσο λίγες ΜΕΘ Παίδων, πρέπει να εκπαιδευτούν. Δεν είναι μόνο τα ντουβάρια, θέλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος, προειδοποιώντας:

«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην γίνει έκρηξη ιώσεων. Δεν μπορούμε ούτε ΜΕΘ Παίδων να φτιάξουμε ούτε να βρούμε εξειδικευμένο προσωπικό. Η Επιτροπή κακώς ταυτίζεται με την Πολιτεία που αρνείται να πάρει διοικητικά μέτρα υποχρεωτικότητας. Η ισχυρή σύσταση των γιατρών είναι να χρησιμοποιούνται μάσκες, στα σχολικά λεωφορεία, από δασκάλους, καθηγητές, παιδιά, να αποτρέψουμε την έκρηξη. Γιατί το φαινόμενο αυτό και 600 ΜΕΘ Παίδων να έχουμε, αν πάρει διαστάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορώ να ακούω “άνοιξαν τα σχολεία χωρίς μέτρα”. Τα σχολεία να ανοίξουν, αλλά με αυστηρά προληπτικά μέτρα, να μην θρηνήσουμε έστω ένα παιδάκι».

«Εκτιμούμε την κατάσταση σύμφωνα με τις ανάγκες. Υπάρχει στην Ευρώπη τέτοια οργάνωση. Κάπου βασίζονται και το κάνουν. Ταυτιζόμαστε εμείς με την ανάπτυξη της Ευρώπης; Η Αγγλία τον Δεκέμβριο ανέβαλε όλα τα χειρουργία καρδιάς παίδων, γιατί είχε ανάγκες σε κλίνες λόγω των λοιμώξεων. Είχε το περιθώριο ευελιξίας. Όταν εσύ δεν έχεις, τι κάνεις; Δεν παίρνεις μέτρα;», κατέληξε απαντώντας στις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι τα άλλα κράτη της ΕΕ δεν εφαρμόζουν υγειονομική πολιτική πρόληψης και ενίσχυσης των νοσοκομείων.

«Μπαίνει το ένα παιδί, βγαίνει το άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο υγειονομικός. «Στα πρώτης βρεφικής ηλικίας, αυτές οι ιώσεις συμπεριφέρονται πολύ πιο βαριά, με αποτέλεσμα να τα εισάγουμε στην εντατική και να τα βοηθάμε είτε με μη συμβατικό αερισμό είτε κάποιες φορές με αναπνευστήρες». Στην Πάτρα «αυτή την στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι (δηλαδή αναπνευστήρα και ολόκληρη υλικοτεχνική υποστήριξη) που φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, να το χρησιμοποιήσουμε για το παιδί που έχει ανάγκη» ανέφερε με τη σειρά του ο Ανδρέας Ηλιάδης.

«Δεν είναι το κρεβάτι ως κρεβάτι, τα παιδιά είναι ξεχωριστή ειδικότητα. Οι εντατικολόγοι παίδων δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ΜΕΘ ενηλίκων, ο παθολόγος δεν μπορεί να δουλέψει», συμπλήρωσε καταλήγοντας ότι «είμαστε πολύ λίγοι οι εντατικολόγοι παίδων».