«Είναι μια καραμπινάτη επιλογή χαρίσματος, διότι χαρίζουν τη δημόσια επιχείρηση στους ιδιώτες, κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των Ελλήνων καταναλωτών. Σίγουρα είναι προσχηματική η τοποθέτηση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για τη δυνατότητα να πάρει όποιος θέλει, ακόμα και το Δημόσιο, μετοχές» δηλώνει ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μιλώντας στην «Αυγή».

Ο ίδιος μάλιστα θέτει και το ζήτημα αν η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ στο πρόσφατο Δ.Σ. έχει και τη σχετική νομιμότητα. «Δηλαδή πρακτικά πώς θα αγοράσει το Δημόσιο νέες μετοχές ΔΕΗ;  Έχουν κανέναν κουμπαρά με εκατομμύρια το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ; Νομίζω πως αυτό δεν γίνεται, υπάρχει και ποινικό ζήτημα, ενώ οποιαδήποτε “προσφορά” θα σκόνταφτε και στο θέμα της κρατικής ενίσχυσης. Είναι προς διερεύνηση» σημειώνει αινιγματικά.

«Πρέπει να απαντήσουμε και σε ένα σημαντικό ερώτημα: Ποιο είναι το διακύβευμα και φωνάζετε εσείς, κύριοι της ΓΕΝΟΠ; Το στοίχημα είναι να καταλάβει ο καταναλωτής και η κοινωνία ότι αυτό που γίνεται είναι εις βάρος τους» τονίζει ο πρόεδρος και υπογραμμίζει πως ο αγώνας που ξεκινά δε θα είναι με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας. «Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία ενημερώσεων των πολιτών, θα πάμε όπου υπάρχουν εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Ήδη συγκαλέσαμε διοικητικό συμβούλιο στη ΓΕΝΟΠ μεθαύριο Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουμε δράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια. Μελετάμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 18-19 Οκτωβρίου, ενόψει της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για το επίμαχο θέμα, και βέβαια απεργίες» καταλήγει.

Παραδίδουν τους καταναλωτές στο έλεος των ιδιωτών

«Ειλικρινά θέλω να ρωτήσω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, χρησιμοποίησε σαν σχετικό μηχανισμό τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Εάν και εφόσον υλοποιούνταν τα σχέδιά του για τη ΔΕΗ, θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε έστω να φρενάρει το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων; Εάν ήταν όλα στους ιδιώτες, όπως σχεδιάζει να κάνει, θα ήταν ή δεν θα ήταν στο έλεός τους οι καταναλωτές;» ρωτά ο Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι ότι εδώ γίνεται μια μεθόδευση να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΗ. «Αν χαθεί το 51%, θα μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική;  Όχι. Θα μπορεί να γίνει παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος;  Όχι. Τώρα τι κάνατε; Βάλατε τη ΔΕΗ να επιδοτήσει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στις καταναλώσεις χαμηλής τάσης, έστω με 9 ευρώ. Αν δεν ήταν δημόσια, δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό» λέει χαρακτηριστικά.

Παρά τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., «δεν είμαι πλέον καθόλου σίγουρος ότι, αν χαθεί το 51% του Δημοσίου, θα μπορεί με το 34%, την καταστατική μειοψηφία, να ασκείται κοινωνική πολιτική» σημειώνει και καταλήγει πως η  διασπορά των μετόχων που θα αγοράσουν ποσοστό του Δημοσίου «μπορεί να ισχύσει σε πρώτη φάση, όμως έχουμε δει με ποιους τρόπους μπορούν και μαζεύουν τις μετοχές τα διάφορα funds διευρύνοντας τα ποσοστά τους. Αυτοί οι ιδιώτες μέτοχοι, τα ξένα κερδοσκοπικά funds, τι θα κάνουν δηλαδή, θα επιτρέπουν την άσκηση τέτοιου είδους πολιτικής; Δε νομίζω».